Українська компанія виробляє газ і добриво з відходів
Категорія
Технології
Дата публікації

Українська компанія виробляє газ і добриво з відходів

Українська компанія виробляє газ і добриво з відходів
Джерело:  online.ua

Українська компанія Integro-SD розробила технологію біогазової установки, завдяки якій майже десять років поспіль продукує із пташиного посліду натуральні добрива шляхом анаеробного бродіння. Директор компанії Антон Булигін — фаховий юрист. До заснування Integro-SD він не мав досвіду роботи у агросекторі. Але завжди хотів створити бізнес, який би приносив задоволення йому та користь довкіллю, передає ONLINE.UA з посиланням на Ukraїner.

"В принципі, якогось велосипеду ми не винайшли. Компостування відоме вже тисячі років. Але якщо порівнювати, то велосипед теж існує багато років і є класична «Україна», а є велосипеди, які беруть участь у перегонах «Тур де Франс». І те і те — велосипед, але той простий, а той — технологічний. Наше виробництво є технологічним і його основна мета — це утилізація відходів птахівництва та виробництво натуральних органічних добрив", — пояснює Антон Булигін.

Нині компанія співпрацює з мережею малих фермерських господарств з різних регіонів України, які вирощують ягідні, овочеві та плодові культури, постачаючи їм натуральне добриво.

"За п’ять років ми спробували наші добрива десь на трьох десятках різних культур. Це були і садові, і польові культури. Сьогодні ми зупинилися на трьох групах: це ягідна група, овочева та садово-кісточкова. Найгарніші результати ми показали саме на полуниці, малині, томатах, огірках, капусті, буряку, яблуках, грушах і персику", — розповідає Антон Булигін.

Також Integro планує побудувати власну невеличку органічну птахоферму, яка могла б повністю забезпечувати біогазову установку сировиною для добрив.

Варто звернути увагу на те, що 4,7 млн тонн посліду «виробляють» за рік птахівничі господарства України. Птахофабрики часто утилізують великі об’єми посліду, скидаючи його у компостні ями або ж зберігаючи на відкритих ділянках ґрунту, тим самим забруднюючи прилеглі водойми та підземні води, адже курячий послід багатий зокрема на фосфати та амонійний азот. А великий вміст метану в купах посліду при його неналежному зберіганні призводить до так званого парникового ефекту. Водночас пташиний послід є легкозасвоюваним натуральним добривом.

Як повідомляв раніше ONLINE.UA, Ukraїner розповідав про український стартап Haus.me,  що створив автономний будинок, який можна зібрати за допомогою шуруповерта та гайкового ключа.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?