Українські науковці спрогнозували, коли хвиля коронавірусу почне вщухати
Категорія
Україна
Дата публікації

Українські науковці спрогнозували, коли хвиля коронавірусу почне вщухати

Українські науковці спрогнозували, коли хвиля коронавірусу почне вщухати
Джерело:  online.ua

Поширення коронавірусу COVID-19 в Україні спровокувало нову потужну хвилю захворюваності, яка своєю чергою відзначилася посиленням карантину в багатьох регіонах. Новий спалах зафіксували у лютому чи на початку весни — аналогічно з ситуацією 2020 року. Експерти Національної академії наук вважають, що вірус поширюватиметься надзвичайними темпами ще кілька тижнів. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на офіційний сайт, який оприлюднив висновки фахівців.

Згідно з попередньою оцінкою, стабілізація епідемічної ситуації відбудеться приблизно за 3-4 тижні. За тиждень з 24 до 30 березня вже зареєстрували уповільнення темпів зростання статистики щодо COVID-19. Було зафіксовано менше випадків інфікування та смертей, аніж за тиждень до того (за винятком 9 березня).

Відповідно отриманій статистиці науковці дійшли висновку, що динаміка нової хвилі епідемії прямує за більш оптимістичним сценарієм у порівнянні з попередніми оцінками. Упродовж трьох діб кількість нових діагнозів COVID-19 виявляється приблизно на 20% меншою за прогнозовану. Також загальна позитивність тестів ПЛР зменшується.

“Якщо статистична динаміка не є результатом непередбачених затримок у надходженні даних, то сукупність позитивних ознак дозволяє очікувати пікового періоду протягом одного-двох тижнів. На жаль, цього не можна сказати про госпітальну динаміку, тому що, через переповненість багатьох лікарень, на реальне покращення ситуації можна сподіватися значно пізніше, за 3-4 тижні (як це спостерігалося під час проходження попередньої хвилі)”, - говориться у заяві академії.

Експерти звернули увагу на зниження захворюваності у п’яти регіонах: на Прикарпатті, Закарпатті, Буковині, Вінниччині та Житомирщині.

“Найбільше занепокоєння викликає збільшення кількості активних госпіталізацій. Аналіз тенденцій госпітальних даних ускладнюється тим, що сильно залежить від кількості і якості вільних ліжок у лікарнях. Аналіз вікової структури хворих у групах регіонів не дає однозначної відповіді на питання про внесок можливого широкого поширення штаму вірусу B1.1.7 в епідемічний процес”, - резюмували в НАН.

Як повідомляв ONLINE.UA, у “червоній зоні” адаптивного карантину опинився навіть Київ, який наразі володіє найбільшими показниками з поширення інфекції. Передбачається, що карантинний режим у столиці можуть посилити через невтішну статистику щодо вірусу. Начальник Держпродспоживслужби в Києві Олег Рубан допустив навіть блокування руху громадського транспорту.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?