Українські науковці створюють образ України в головах інтелектуалів світу — професор нейропсихології Богдан Ткач
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Українські науковці створюють образ України в головах інтелектуалів світу — професор нейропсихології Богдан Ткач

Українські науковці створюють образ України в головах інтелектуалів світу — професор нейропсихології  Богдан Ткач
Джерело:  online.ua

Експерти проєкту "Свідомі про несвідоме" професор нейропсихології Богдан Ткач та академік Української академії наук Віталій Луньов розповіли online.ua про ідею проєкту, що дивує закордонних науковців у війні РФ проти України та як українські науковці створюють образ України в головах інтелектуалів світу.

Джерело:  ютуб-канал online.ua

Чому присвячено проєкт Свідомі про несвідоме

Цикл етерів "Свідомі про несвідоме" присвячено розгляду з наукової точки зору гострих соціальних, політичних, культурних проблем.

На кожному етері ми розглядаємо ту чи іншу тематику, але виключно в контексті російсько-української війни, в контексті психологічного добробуту і психічного здоров'я українців, в контексті етнокультурних, геополітичних наративів щодо того, що відбувається, - каже Віталій Луньов.

Саме таким чином експерти проєкту підходять до аналізу актуальних тем. Це кластер нейробіології, нейропсихології, та суто психології і різних культурно-філософських вимірів.

Богдан Ткач зазначає, що проєкт розрахований на інтелектуальну публіку.

Нашим сегментом є високоосвічені люди, які працюють на провідних посадах, які є лідерами думок кожен у своїй країні. Тому що пояснити інтелектуалу може лише інтелектуал. Помістити його в ці сеттінги дуже важко, тому що вони оперують поняттями як такими. Для них Україна - як така, Росія - як така. Вони, оперуючи цими образами, ілюзіями, роблять інколи хибні висновки.

Чому образ Росії ніколи не зникне

Професор підкреслює, що такі висновки зумовлені вже сформованим образом Росії у світі.

І от, наприклад, Росія ніколи не зникне тому що вона гарно цей образ сформувала у світі. Вона давно існує. А от наша країна не приділяла належної уваги формуванню свого образу у світі. І коли відбувся конфлікт, образ Росії існує, а образу України немає. Тому кажуть, у вас там внутрішній конфлікт. Вони нас вважають цілісним або фрагментом, що відколовся.

За словами Богдана Ткача, зараз науковцям доводиться створювати образ України в головах провідних інтелектуалів світу, що є досить складним завданням.

От наприклад, наша стаття про ефект Ноама Чомскі та його розмірковування щодо російської війни в Україні. Цю статтю видали вже 12 солідних журналів. Чи наша перша стаття про те, чого Україна стала головним об'єктом ненависті Путіна, а її більше ніж 2 місяці утримували від публікації. Бо тема провокативна.

Що здивувало західних науковців у війні РФ проти України

На Заході сучасні війни сприймають поза історичним контекстом. Віталій Луньов підкреслює, що російсько-українська війна – це історична війна, яка йде 300 років.

Європейці й американці звикли сприймати сучасні війни на рівні короткотермінових подій, які вони теж, до речі, називають операціями. Вони не бачать війну в Україні очима українців, які бачать її, як вже 300-літню.

Через це, закордонні вчені були здивовані кільком речам.

По-перше, річ про історичну пролонгацію війни. Для них це було дивом. Це зі спілкування з редакторами та іншими колегами. По-друге, те, що їм було найскладніше усвідомити і зрозуміти, що ми сприймаємо цю війну не як лише війну одного диктатора, а як цивілізаційну, в якій бере участь російський народ.

Богдан Ткач зазначає, що на Україну треба дивитися в часовому вимірі, а не в міліметровому, який нам нав'язує весь світ.

Тому так і стається з розумінням нас закордонними науковцями. І власне, і наші науковці щось не дуже напружуються, щоб себе подавати в повному вимірі, а беруть дуже короткий період походження. Якась наукова школа, то тільки початок бере з Радянського Союзу. А до цього, що не існувало?

Акадамік Віталій Луньов зазначає, що зарубіжні партнери час від часу розглядають нас лише у перспективі 30 років і не більше.

От власне, наша ідея полягає в тому, аби контактувати і мати діалог з ними, - зазначає академік.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?