Українські пілоти тренуватимуться на винищувачах F-16 вже в серпні — Зеленський
Категорія
Україна
Дата публікації

Українські пілоти тренуватимуться на винищувачах F-16 вже в серпні — Зеленський

Українські пілоти тренуватимуться на винищувачах F-16 вже в серпні — Зеленський
Джерело:  online.ua

Українські пілоти тренуватимуться на винищувачах F-16 вже в серпні. Про це сказав президент України Володимир Зеленський на зустрічі з послами в західних країнах.

Джерело: Володимир Зеленський

Українські пілоти почнуть тренування на винищувачах F-16 вже в серпні

Зеленський 2 серпня повідомив, що тренування українських пілотів на західних винищувачах F-16 почнуться цього місяця.

F-16. Цього місяця почнеться тренування наших українських пілотів, — заявив голова держави.

Президент додав, що зараз необхідно працювати з країнами, у яких є ці літаки і які зможуть після навчання їх передати Україні.

Якнайшвидше мають відбутися постачання та бойове застосування F-16 нашими пілотами. І ви розумієте, про які країни йдеться, — додав він.

Що відомо про передачу Україні союзниками винищувачів F-16 

Генсек НАТО Єнс Столтенберг наголосив, що партнери України будуть індивідуально визначати, коли починати навчання українських пілотів на F-16.

На саміті НАТО у Вільнюсі міністр оборони України Олексій Резніков підписав з 11 колегами меморандум про створення коаліції з підготовки пілотів винищувачів F-16.

Також в програму можуть включити інші типи винищувачів.

Крім України, до коаліції увійшли: Велика Британія, Нідерланди, Данія, Бельгія, Канада, Люксембург, Норвегія, Польща, Португалія, Румунія та Швеція.

19 травня прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак оголосив, що його країна і США, Нідерланди, Бельгія та Данія візьмуть участь у підготовці українських пілотів на західних винищувачах.

6 липня стало відомо, що Румунія відкриває регіональний навчальний центр для пілотів винищувачів F-16, який буде доступним для її союзників і партнерів по НАТО, включно з Україною.

12 липня міністр оборони Нідерландів Карін Гільдур на публічному форумі НАТО заявила, що навчання українських пілотів на F-16 може зайняти орієнтовно 6-8 місяців.

Радник президента США з питань національної безпеки Джейк Салліван у середині липня говорив, що навчання українських пілотів може розпочатися за два тижні.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?