Українські полонені в Криму: стало відомо про сумний факт
Категорія
Події
Дата публікації

Українські полонені в Криму: стало відомо про сумний факт

Українські полонені в Криму: стало відомо про сумний факт
Джерело:  online.ua

Українських в'язнів у Росії і в окупованому Криму найчастіше піддають фізичним і психологічним тортурам, і цей факт підтверджується правозахисниками з Європейського суду з прав людини.
Про це в інтерв'ю ONLINE.UA розповіла правозахисник, координатор громадського проекту «Медійна ініціатива за права людини» Марія Томак.
«Останній приклад - так звана "диверсійна група" Євгена Панова. До речі, російська сторона повідомляла про сімох затриманих, потім - про десятьох. Але нам показали лише трьох, один - кримський татарин», - підкреслила вона.
Активіст додала, що взагалі «затримання людей на території Криму - це, з точки зору українських законів, справа сумнівна, всі дії російських силових структур на півострові - вони апріорі викликають питання».
«Наші колеги отримали підтвердження від Європейського суду з прав людини - до Панова застосовувалися фізичні методи впливу, тобто незаконні методи слідства», - підкреслила вона.
Крім того, активіст заявила, що його справа «може бути визнана політичною».
«Хоча ми не маємо доступу до цієї справи, тому й не можемо стверджувати остаточно, що він політичний в'язень. Але якщо говорити про практику Європейського суду з прав людини, то коли є свідчення, що до людини застосовували фізичну силу, то вже ставиться під сумнів вся справа», - нагадала правозахисник.
Ще одним чинником перегляду цієї справи може стати те, що «до Панова тривалий час не допускали адвоката - це теж показник, що в справі щось не так, що вона могла фабрикуватися, з в'язня вибивали свідчення».


Томак підкреслила, що «незважаючи на позитивні зрушення, звільнення Наді Савченко, Гени Афанасьєва, Юрія Солошенка, загальна картина така - кількість наших в'язнів зростає, відбувається захоплення людей в Криму».
«Справа Панова в своєму роді унікальна, він звинувачується в підготовці диверсії, це перша з відомих нам справ саме з таким звинуваченням», - розповіла правозахисник.
За її словами, у справі Сущенка можна говорити про попередні висновки: «Не пускали консула до затриманого, адвокат Марк Фейгін мав серйозні проблеми з тим, щоб потрапити до свого клієнта».
«І проблема ще в тому, що документи шпигунських справ засекречені, їх нам не покаже захист, тому складно сказати - політична справа чи ні», - додала вона.
На завершення Томак помітила: «Коли під час збройного конфлікту між РФ і Україною Росія затримує українського журналіста і стверджує, що він - шпигун, які у нас підстави цьому вірити? Є порушення, і, на мій погляд, справа сумнівна».
Більше читайте в інтерв'ю на ONLINE.UA: У Росії стало більше полонених українців, а одна зі справ унікальна.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?