Українські стрічки "Клондайк" та "Будинок зі скалок" отримали престижні нагороди на кінофестивалі у США
Категорія
Культура
Дата публікації

Українські стрічки "Клондайк" та "Будинок зі скалок" отримали престижні нагороди на кінофестивалі у США

Українські стрічки "Клондайк" та "Будинок зі скалок" отримали престижні нагороди на кінофестивалі у США
Джерело:  online.ua

Українська режисерка Марина Ер Горбач отримала приз за найкращу режисуру художнього кіно на американському фестивалі незалежного кіно Sundance. Також нагороду отримав документальний фільм "Будинок зі скалок".

Джерело: сайт кінофестивалю Sundance

Українська режисерка отримала приз на Sundance

Фільм "Клондайк" розповідає про війну на Донбасі та авіакатастрофу малайзійського боїнгу рейсу MH17 у селі Грабове Донецької області 17 липня 2014 року. У життя подружньої пари – Іри та Толіка, які очікують на дитину, раптово вривається війна разом з уламками збитого боїнга. Жінка відмовляється евакуюватись, навіть коли село захоплюють озброєні бойовики.

Для мене ця картина – "ракета" проти страху військової агресії з боку Росії перш за все для самої себе. "Клондайк" з‘явився на перетині безсилля зупинити війну та глибокої поваги й вдячності тим, хто відстоює Україну. І ще це мрія про мир в Україні, - сказала Горбач.

У фільмі знялися Оксана Черкашина ("Погані дороги"), Сергій Шадрін ("Чорний ворон") і Олег Щербина ("Черкаси"). До виробництва стрічки долучилася Туреччина.

Фільм братиме участь також у Берлінському кінофестивалі, який проходитиме з 10 до 20 лютого 2022 року.

Краща режисура документального кіно

На Sundance також відзначили режисуру іншої української стрічки. Документальний фільм "Будинок зі скалок", який було виготовлено спільно з Данією, Швецією, Фінляндією, отримав премію за кращу режисуру у категорії "Світове документальне кіно". Режисером стрічки є данець Сімон Леренг Вільмонт.

Фільм розповідає про кількох виховательок, які працюють в особливому дитбудинку на Сході України поруч з лінією бойових дій та створюють безпечний простір для дітей.

Це фільм про дітей зі складних родин, які потрапили до притулку поруч з війною. В притулку вони проводять 9 місяців – і або повертаються до батьків, або потрапляють в інтернат чи прийомну родину. Це найважчий фільм, над яким нам доводилось працювати. Важчий з емоційної точки зору. Просто уявіть що переживає 12-річна дитина, якій п’яна мама в трубку каже, що не прийде за нею і взагалі її не потребує, – зазначають автори.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?