Українські війська повідомляють про перебої в роботі Starlink на лінії фронту
Категорія
Україна
Дата публікації

Українські війська повідомляють про перебої в роботі Starlink на лінії фронту

Українські війська повідомляють про перебої в роботі Starlink на лінії фронту
Джерело:  online.ua

Українські війська повідомили про збої в роботі своїх пристроїв зв’язку Starlink на лінії фронту, що перешкоджає звільненню території від російських військ.

Джерело: FT

Системи Starlink перестають працювати на передовій

Тисячі терміналів Starlink, виготовлених компанією SpaceX, що належить Ілону Маску, були придбані урядом США та фінансовані донорами, щоб допомогти українським військам керувати безпілотниками, отримувати важливі оновлення розвідки та спілкуватися один з одним у місцях, де немає інших безпечних мереж.

Один високопоставлений урядовець України сказав, що деякі з перебоїв призвели до «катастрофічної» втрати зв’язку в останні тижні.

Багато разів Starlink переставали працювати, коли солдати проривали лінію фронту на контрольовану Росією територію, а деякі – під час запеклих боїв, - сказав чиновник.

Особливо гостро це відчулося навколо Херсонської та Запорізької областей, але також перебої виникали вздовж лінії фронту на сході Харкова, Донецька та Луганська.

Інший київський чиновник сказав, що збої зв’язку були широко поширеними і викликали панічні дзвінки солдатів на гарячі лінії. Обидва українські чиновники сказали, що проблеми виникли, коли солдати звільнили територію від Росії та перейшли за лінію фронту.

Роман Сініцин, координатор Благодійного фонду Сергія Притули, сказав, що проблема може виникнути через те, що SpaceX намагається запобігти їх нецільовому використанню російськими військовими.

За його словами, відключення відбуваються в районах, звільнення яких "ще не стало надбанням громадськості".

Мені абсолютно зрозуміло, що це роблять представники Starlink, щоб запобігти використанню їхньої технології російськими окупаційними військами, — сказав Сініцин. За його словами, українським військовим і SpaceX необхідно тісніше співпрацювати.

Але два інших українських військових джерела повідомили раніше цього тижня, що їхні системи Starlink функціонують на нещодавно звільненій території на схід від Ізюма та на півдні Херсонської області.

Двоє західних офіційних осіб сказали, що їм відомо про збої, але відмовилися коментувати.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?