Українські військові мають змогу повернути ініціативу у війні в цьому році – звіт аналітиків ISW
Категорія
Україна
Дата публікації

Українські військові мають змогу повернути ініціативу у війні в цьому році – звіт аналітиків ISW

Українські військові мають змогу повернути ініціативу у війні в цьому році – звіт аналітиків ISW
Джерело:  online.ua

На переконання аналітиків з Інституту вивчення війни (ISW), українські військові за умови достатньої військової підтримки західних партнерів мають потенціал для перехоплення ініціативи в злочинної армії РФ в цьому році.

Джерело: звіт ISW

ЗСУ мають змогу перехопити в окупантів ініціативу і перейти в контрнаступ 

За інформацією аналітиків, буквально на днях президент Володимир Зеленський та голова Міноборони Олексій Резніков майже синхронно заявили про підготовку ЗСУ до контрнаступу, який розпочнеться найближчим часом.

Зазначається, що наразі для України є стратегічно важливою оборона Бахмута. На думку аналітиків, рішення про продовження оборони міста мало на мети затиснути підрозділи окупаційної російської армії на окремій ділянці фронту та знищити їх.

Проте, за словами Зеленського, українці продовжать оборону Бахмута, але "не будь-якою ціною".

Адже, як розповів член Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський, Росія кинула "всі боєздатні підрозділи у Луганську і Донецьку області, а також частково в Запорізьку область".

Таким чином парламентар підтвердив, що Москва не має великих незадіяних боєздатних резервів, які можна було б розгорнути та змінити хід операцій.

Ці дані узгоджуються з оцінкою ISW про те, що Україна має потенціал відновити ініціативу у 2023 році за достатньої та своєчасної підтримки Заходу, - зазначають аналітики.

Що відомо про ситуацію на фронтах на сході України 

Аналітики з ISW зазначають, що протягом доби українські військові відбили атаки злочинної армії РФ в районі Кремінної на Луганщині та поблизу Бахмута.

Наразі, як зазначають аналітики, російська армія не має необхідних бойових потужностей та достатньої кількості особового складу для нового великого штурму з північних кордонів України.

Російські війська продовжували наземні штурми в районі Куп’янська на північний захід від Сватового. Генштаб України повідомив, що українські війська відбили штурм Гряниківки (53 км на північний захід від Сватового) і Масютівки (51 км на північний захід від Сватового).

Російські війська продовжували наземні штурми поблизу Кремінної.

У Генштабі ЗСУ зазначають, що українські військові відбили ворожі штурми поблизу Кремінної, Червонопопівки (6 км на північ від Кремінної) та Білогорівки (10 км на південь від Кремінної).

Відповідно до геолокаційних кадрів станом на 20 лютого, окупанти незначно просунулись поблизу Торського, за 15 км на захід від Кремінної.

Військовий блогер РФ заявив, що 20 лютого російські війська намагалися просунутися в напрямку Білогорівки та Макіївки (22 км на північний захід від Кремінної), а також атакували поблизу Григорівки (10 км на південь від Кремінної, район Серебрянського лісництва) та Зарічного (17 км на захід від Кремінної).

На Донеччині окупаційна армія РФ не припиняє спроб атак в районі Бахмута.

За інформацією Генштабу ЗСУ, українські військові відбили ворожі атаки поблизу самого Бахмута; на північ від Бахмута біля Васюківки (10 км на північ), Дубово-Василівки (8 км на північ), Берхівки (6 км на північ); на північний схід від Бахмута поблизу Вимки (22 км на північний схід) і Федорівки (15 км на північний схід); і на захід від Бахмута біля Іванвіського (5 км на захід) та Часів Яр (10 км на захід).

19 і 20 лютого російські війська продовжували наступальні дії в районі міста Авдіївка-Донецьк.

У Генштабі ЗСУ не підтверджують факти ворожих обстрілів в цьому районі протягом 19, 20 лютого, однак окупанти продовжували неуточнені наступальні дії на Авдіївському напрямку.

Російські мілблогери підкреслюють, що ситуація в районі Авдіївки-Донецька є дуже складною і набула позиційного характеру через продовження українських контратак і повсюдне виснаження військ "ДНР".

Російські війська продовжували наступальні операції на заході Донецької області 19 і 20 лютого.

Український Генштаб не підтвердив жодних наземних обстрілів на південний захід від Донецька в районі Вугледара 19 і 20 лютого, але зазначив, що російські війська продовжували невизначені наступальні дії в цьому місці.

Підрозділи морської піхоти РФ наступають на околиці Вугледара з боку Микільського. на південний схід від Вугледара.

Наступ на цьому напрямку "застопорився", незважаючи на активні дії 155-ї окремої морської піхотної бригади та 338-ї гвардійської ракетно-артилерійської бригади.

Що відомо про ситуацію на півдні України

За інформацією радника мера окупованого Маріуполя Петра Андрющенка, російська армія концентрує сили поблизу Оріхова у Запорізькій області. Там ймовірно планують розгорнути до 15 ворожих БТГ.

Андрющенко стверджував, що російські війська зосереджують ці сили для підготовки до наступу з напрямку Робатине (14 км на південь від Оріхова), П’ятихатки (25 км на південний захід від Оріхова) та Новопокрівка (15 км на південний схід від Оріхова).

ISW не спостерігала, щоб російські сили останнім часом зосереджували сили в районі Оріхова.

За інформацією української сторони, злочинна російська армія продовжує мілітаризувати територію Запорізької АЕС.

 20 лютого НАЕК "Енергоатом" повідомив, що російські війська направили на ЗАЕС понад 600 мобілізованих осіб і курсантів і продовжують будівництво фортифікаційних і військових об’єктів навколо сухого сховища відпрацьованого ядерного палива ЗАЕС.

Також "Енергоатом" повідомив, що російські війська розташували кулеметну позицію на даху п’ятого енергоблоку ЗАЕС.

Можливо, російські війська посилюють зусилля з мілітаризації ЗАЕС, щоб посилити тиск на Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) у запереченнях щодо створення зони безпеки навколо ЗАЕС, ймовірно, сподіваючись спонукати МАГАТЕ погодитися з офіційним визнанням контролю Росії над АЕС. Рослина.

Українські чиновники повідомили, що російські розвідувальні групи знижують свою активність у дельті Дніпра поблизу Херсона. 20 лютого прес-секретар Південного оперативного командування України Наталія Гуменюк повідомила, що російські диверсійно-розвідувальні групи продовжують безуспішні спроби закріпитися на дельті, але загальний темп їхньої діяльності знижується.

Українські офіційні особи повідомили, що українські сили продовжують обстрілювати російське матеріально-технічне забезпечення на півдні України. 20 лютого Гуменюк повідомила, що українські сили продовжують обстрілювати російські наземні лінії зв’язку, щоб перешкоджати матеріально-технічному потенціалу на півдні України.

20 лютого в Генштабі України повідомили, що підрозділи Збройних сил України активно використовують безпілотники для нанесення ударів по матеріально-технічному забезпеченню РФ на східному (лівому) березі Дніпра в районі міста Херсона.

19 і 20 лютого російські війська продовжували регулярні обстріли на захід від Гуляйполя, а також у Дніпропетровській, Миколаївській та Херсонській областях.

Українські офіційні особи повідомили, що російські війська завдали ударів по містах Херсон, Очаків Миколаївської області та Нікополь Дніпропетровської області.

Гуменюк повідомила, що за останній тиждень російські війська посилили обстріли Херсонської області, а також району Кінбурнської коси в Миколаївській області.

20 лютого Південне оперативне командування ЗСУ повідомило, що російські війська під час обстрілу населених пунктів на західному (правому) березі Херсонської області застосували запальні та фосфорні боєприпаси.

Генштаб України повідомив, що російські війська обстріляли Голу Пристань на східному (лівому) березі Дніпра.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?