Українські військові просуваються у напрямку Сватового на Луганщині
Категорія
Україна
Дата публікації

Українські військові просуваються у напрямку Сватового на Луганщині

Українські військові просуваються у напрямку Сватового на Луганщині
Джерело:  online.ua

Українські військові стрімко просуваються на сході та півдні України, звільняючі населені пункти на Херсонщині та намагаючись просунутись у напрямку Сватового на Луганщині. 

Джерело:   Deepstatemap

Як проходить контрнаступ ЗСУ на сході та півдні України

Зокрема, на сході Харківської області ЗСУ звільнили  Богуславку та Борівську Андріївку за 30 км на захід від Сватового та поблизу кордону між Харківською і Луганською областями.

Наразі кремлівська армія поки контролює трасу R66 (Сватове-Кремінна). Це важливий логістичний напрямок, за допомогою якого армія РФ намагається утримати цю ділянку фронту.

На думку аналітиків, на захист Сватового Росія кине першу гвардійську танкову армію та частини 144-ї гвардійської мотострілецької дивізії 20-ї загальновійськової армії, яка раніше перебувала у Харківській області.

ЗСУ продовжують наступ не лише в районі Сватового, але й поблизу Лимана, поступово просуваючись до Кремінної Луганської області.

Аналітики з Інституту вивчення війни вказують, що кремлівська армія прагне посилити контроль над Донецьким аеропортом. Через це російські військові ведуть запеклі бої в районі Авдіївки, біля Первомайського та Невельського.

Водночас до Бахмута перекинули підрозділи бойовиків ПВК "Вагнера", аби прорвати оборону ЗСУ. Оскільки у цьому районі росіяни протягом декількох місяців не мали успіхів.

Окупанти побоюються, що найближчими днями українські сили можуть розпочати контратаку на східній лінії фронту Донецької області та західній лінії Запорізької області.

Що відомо про контрнаступ ЗСУ на Херсонщині 

 Українські захисники звільнили низку населених пунктів та зайняли щонайменше половину Дудчан.

Цей населений пункт на північному сході Херсонської області важливий, бо лежить уздовж траси Т0403. Вона проходить вздовж західного берега річки Дніпро в районі Берислава - Нової Каховки.

ЗСУ зможуть закріпитися на лівому березі річки Інгулець та правому березі Каховського водосховища. Це фактично дозволить відтиснути російські війська та примусить їх тікати на південь у напрямку Херсона та Нової Каховки.

ЗСУ просуваються до населеного пункту Дудчани, але поблизу нього ще йдуть бої. Офіційно про звільнення села поки не повідомлялося.

Що відомо про поточні та загальні втрати кремлівської армії

Тільки протягом минулої доби, за інформацією Генштабу ЗСУ, українські військові ліквідували ще 200 військових армії РФ.

Загальні втрати кремлівської армії від початку повномасштабної війни

  • особового складу - близько 61 тис (+200) осіб ліквідовано;

  • танків - 2 тис 435 (+11);

  • бойових броньованих машин - 5 тис 38 (+20);

  • артилерійських систем - 1 тис 414 (+7);

  • РСЗВ - 341 (+1);

  • засоби ППО - 177 (+0);

  • літаків - 266 (+0);

  • вертольотів - 232 (+4);

  • безпілотників оперативно-тактичного рівня - 1 тис 32 (+4);

  • крилаті ракети - 246 (+0);

  • кораблі/катери - 15 (+0);

  • автомобільної техніки та автоцистерн - 3 тис 841 (+18);

  • спеціальної техніки - 132 (+1).

Зазначається, що найбільших втрат протягом минулої доби кремлівська армія зазнала в результаті провальних спроб наступу у напрямку Краматорська та у Запорізькій області.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?