Українські військові знищили рекордну кількість ворожих РЕБ в березні
Категорія
Україна
Дата публікації

Українські військові знищили рекордну кількість ворожих РЕБ в березні

Українські військові знищили рекордну кількість ворожих РЕБ в березні
Джерело:  online.ua

OSINT-агенція Molfar проаналізувала всі відомі факти знищення комплексів радіоелектронної боротьби (РЕБ) та радіолокаційних станцій (РЛС) армії рф з лютого 2022-го року по квітень 2023-го року.

Джерело: OSINT-агенція Molfar

Українські військові знищили рекордну кількість ворожих РЕБ в березні

Усього експертам вдалось ідентифікувати 133 факти знищення, пошкодження чи захоплення РЕБ та РЛС російських військ.

Загальна сума знищених комплексів складає понад $1 мільярд. Серед 37 ідентифікованих типів комплексів, найбільше знищено, захоплено, або пошкоджено РЕБ/РЛС "Зоопарк" – 11, "Борисоглебск" – 10 та "Житель" – 9.

Під час аналізу інформації ми помітили важливу тенденцію: найбільша кількість РЕБ та РЛС було знищено напередодні контрнаступальних операцій ЗСУ на Київському, Харківському та Херсонському напрямках.

  • Березень 2022-го року: знищено 18 комплексів РЕБ та РЛС армії рф, що передувало Київській та Харківській контрнаступальним операціям Збройних Сил України.

  • Вересень 2022-го року: знищено 13 ворожих комплексів РЕБ та РЛС, що передувало масштабному звільненню територій на півдні України, зокрема у Херсонській області.

  • Березень 2023-го року: знищено 34 (!) комплекси РЕБ та РЛС російської армії, що може свідчити про підготовку найбільшої контрнаступальної операції ЗСУ за часів повномасштабного вторгнення терористичної росії в Україну.

Згідно з наявними даними, масований контрнаступ ЗСУ має розпочатися у квітні, найімовірніше, наприкінці другої частини місяця. Статистичний прогноз підтверджують також слова міністра оборони України, Олексія Резнікова, - пишуть в джерелі.

Прогноз по контрнаступу зроблено на основі аналізу кількості знищених РЕБ та РЛС військ рф. Однак для нас також є цікавими обсяги збитків, пов’язані зі знищенням техніки Збройними Силами України. Наступний графік не можна використовувати для прогнозування часу майбутніх військових операцій, однак він добре демонструє здатність українських військових знищувати новітнє озброєння росії незалежно від його ринкової вартості.

Яка вартість знищеної техніки

Загальна сума знищених комплексів складає ~$1001,917 мільйона (понад $1 мільярд). Частина цих грошей – 13,5% або ~$135,26m тепер працює на перемогу України.

Методологія розрахунку вартості:

  • збір інформації про знищені / захоплені / пошкоджені російські станції радіоелектронної боротьби та радарні системи проводився з відкритих джерел – зведення Генштабу, Oryx, Telegram, Twitter, новини, Ukr.warspotting;

  • ціни відомих комплексів знайдені у відкритих джерелах;

  • ціни на комплекси, для яких відомо назву, але вартість яких не оприлюднювались, розраховані відповідно до вартості озброєння подібного класу;

  • ціна на невстановлені РЕБ та РЛС (навіть назва не відома, відомий тільки факт знищення) вирахована як середнє арифметичне значення унікальних відомих цін на РЕБ.

Нагадаємо, що розраховані суми є приблизними, оскільки точної інформації щодо вартості всіх 37 систем РЕБ/РЛС збройних сил рф немає у публічному доступі, до того ж після знищення обладнання в багатьох випадках не можна ідентифікувати тип ураженої техніки.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?