Українці беруть кредити під космічні відсотки, а у боржників проблеми гірше колекторів
Категорія
Економіка
Дата публікації

Українці беруть кредити під космічні відсотки, а у боржників проблеми гірше колекторів

Українці беруть кредити під космічні відсотки, а у боржників проблеми гірше колекторів
Джерело:  online.ua

В Україні бум фінансових компаній. Минулого року їх відкрилося на 150 більше, ніж роком раніше, повідомляє Нацкомфінпослуг. ONLINE.UA розбирався, з чим пов'язане таке зростання, і з якими ризиками можуть зіткнутися позичальники.
Як на дріжджах


Загалом в Україні сьогодні працює близько 600 фінансових компаній, тоді як в 2014 році їх було трохи більше 400. Їх активи за минулий рік зросли на 20 млрд грн - до 71 млрд грн, що на 10 млрд більше, ніж активи найбільшого небанківського

ринку - страхового

.


Таке стрімке зростання експерти пояснюють декількома причинами. «Основним драйвером зростання фінансових компаній в останні два роки були банки», - говорить член Нацкомфінпослуг Олександр Залєтов. Справа в тому, що сьогодні банкам вигідніше продати свої проблемні кредити фінансовим компаніям (які мають право здійснювати факторингові операції), ніж нести втрати і формувати резерви під них.


А фінансові компанії-фактори можуть на свій розсуд «вибивати» борги з позичальників. Але можуть і продавати отримані від банків проблемні кредити іншим факторам або колекторам. «У 2014 році банки, в основному, передавали проблемні кредитні портфелі родинним фінкомпаніям для того, щоб не порушувати вимоги регулятора. А в 2015 році в цьому процесі почав активно брати участь Фонд гарантування вкладів фізосіб: він продавав фінансовим компаніям активи неплатоспроможних банків з метою максимально швидко повернути гроші вкладникам», - пояснює радник голови правління банку «Конкорд» Павло Крапівін.


Недобросовісним позичальникам банків, на думку експертів, ця ситуація нічого доброго не обіцяє: банківські колектори в порівнянні з численними факторами і колекторами небанківського ринку - просто ввічливі «білі комірці». У березні Вищий адміністративний суд України мало не заборонив факторам вимагати повернення коштів у населення за банківськими кредитами, але поки що це рішення так і не набуло законної сили.



Кредит до зарплатні


Другою причиною бурхливого зростання фінансових компаній в Нацкомфінпослуг називають споживче кредитування, так звані кредити «до зарплати». Обсяги таких кредитів в минулому році зросли в 1,5 рази. «В середньому люди позичають 1-2 тисячі гривень на 2-3 тижні, так би мовити, до зарплати», - розповідає Олександр Залєтов. При цьому відсотки за такими кредитами фінкомпанії беруть космічні - 600-700% річних, або 1,5-2% на день. Тоді як в банках ефективна процентна ставка за такими кредитами - набагато нижче 80-100%.


«Але гроші фінансових компаній набагато доступніше населенню, ніж банківські - людина повинна надати тільки паспорт та ідентифікаційний код. І ніяких поручителів, довідок, застав, як вимагають банки», - говорить Павло Крапівін.


Але «легкі» гроші фінкомпаній нерідко приносять позичальникам неприємні сюрпризи. Багато українців купуються на рекламу «кредит під 2% за 5 хвилин», не підозрюючи, що мова йде про два відсотки на день, а не на рік. «Нам нерідко скаржаться, що, прострочивши з поверненням кредиту всього тиждень, людям доводиться віддавати фінкомпанії суму, в рази вищу за ту, яку взяли в кредит», - каже Олександр Залєтов. Вирішити проблему прихованих комісій і кредитів, на його думку, зможе закон про споживче кредитування, проект якого був затверджений парламентом у першому читанні ще в грудні 2015 року.



Бюро переказів


Ще один напрямок роботи фінкомпаній, який в минулому році ріс як на дріжджах - грошові перекази. Їх обсяги за рік збільшилися на 150%, до 32 млрд грн.


Експерти пов'язують це з посиленням тінізації української економіки. «Багато українців працюють неофіційно і отримують зарплату з допомогою переказів, так само розраховуються між собою підприємці», - вважає фінансист, який попросив не називати його імені. Судячи з торішнього звіту Мінекономрозвитку, частина тіньового сектора виросла в операціях з нерухомим майном (+5%), переробній промисловості (+3%), добувній промисловості, сферах будівництва, фінансової і страхової діяльності (по +2%). Основною причиною тінізації економіки в міністерстві називають податковий тиск на фонд оплати праці, а також монополізацію окремих секторів економіки.


І доставка, і відправка


Фінансовий напрямок почали залучати все більше компаній нефінансового сектора: рітейлерів, перевізників та навіть мобільних операторів. Новий глава Укрпошти Ігор Смілянський, ледве приступивши до роботи, заявив, що розвиватиме фінансовий напрямок і навіть хоче створити поштовий банк.


Не виключає можливості створення банку в майбутньому і співзасновник «Нової пошти» В'ячеслав Климов. За його словами, компанія розгляне такий хід, якщо з боку клієнтів надійдуть подібні запити. У складі групи «Нова пошта» вже є компанія «Пост Фінанс», яка під брендом Forpost надає їй фінансовий супровід всіх відправлень і обслуговує корпоративних клієнтів. Компанія також пропонує послуги грошових переказів і обміну електронних грошей на готівку в касах Forpost. «Фінансовий напрямок цікавий нашим клієнтам, і ми його будемо розвивати. Так вважають і інші компанії: рітейлери, логісти, оператори мобільного зв'язку», - говорить В'ячеслав Клімов.


У минулому році свою фінансову компанію «Старманія» також зареєстрував великий український оператор мобільного зв'язку «Київстар». А торговельна мережа «Фокстрот» уклала договір співпраці з фінкомпанією «Центр фінансових рішень ТМ "КредитМаркет».


Замість банків


Експерти вважають, що стати фінансистами бізнесменів змусила криза. «Через падіння роздрібних продажів і уповільнення зростання бізнесу багато роздрібних компаній робитимуть спроби вийти на суміжні ринки, організувати crossseling, щоб оживити споживчий попит. І кредитні програми та сервіси переказів - все це дозволить компенсувати падіння доходів від основної діяльності, а також додатково заробити», - говорить фінансист Юлія Углицька.


Варто зазначити, що у фінансових компаній надзвичайно високі не тільки відсотки, а й комісії за обслуговування. «В майбутньому це питання відрегулює ринок, але поки що небанківський фінансовий сектор проходить етап становлення і бурхливо зростає», - зазначає Павло Крапівін. Він не виключає, що вже в недалекому майбутньому небанківські фінансові структури можуть скласти серйозну конкуренцію банкам і навіть витіснити більшість з них з ринку.


Тетяна Павлюченко

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?