Українці на межі: пронизлива фотосесія українського фотографа підкорила світ
Категорія
Культура
Дата публікації

Українці на межі: пронизлива фотосесія українського фотографа підкорила світ

Українці на межі: пронизлива фотосесія українського фотографа підкорила світ
Джерело:  online.ua

Український фотограф Роман Пашковський став фіналістом міжнародного конкурсу Bird in Flight Prize 2019 року. Його пронизлива фотосесія з українцями під назвою "50 гривень" увійшла в шорт-лист премії, повідомляє ONLINE.UA.

Свій фотопроект Пашковський присвятив не просто українцям, а тим людям, яких часом ніхто не помічає. Тим, хто знаходиться між бідністю і повною нужденністю. У цього проєкту є дуже цікава історія. Роман запустив його заради дослідження життя людей, які перебувають на межі виживання. Щоб знайти героїв свого проєкту фотограф запустив цікаву акцію - він розмістив на зупинках у спальних районах Києва оголошення із закликом прийти на фотосесію за 50 гривень.

Як виявилося, для багатьох в Києві 50 гривень виявилися значними грошима, заради яких людина готова приїхати в фотостудію здалеку. Причому люди не приховують цього і чесно зізнаються, на що витратять зароблені гроші. Наприклад, 83-річна пенсіонерка зізналася, що дуже любить хурму і витратить гроші за портрет на фрукти, а 45-річний Олег Вікторович розповів, що за 50 гривень купить 150 грамів улубленого вафельного торта своїй дитині. Юна 17-річна героїня фотосесії Владислава вирішила відкласти зароблені в фотосесії 50 гривень на подарунок мамі, а 58-річна Людмила - купити проїзний в громадський транспорт.

Фотограф цей проєкт вважає дуже знаковим і сильним, адже він показує яскравий контраст між різними верствами суспільства. На думку Пашковського, його фотосесія дозволить багатьом зрозуміти, які у всіх нас різні потреби у всьому.

Роботу Пашковського високо оцінили в користувачі соцмережі. Українці залишили сотні коментарів під знімками проєкту "50 гривень", в яких підкреслили, що Роман зробив дуже сильну фотосесію, яка дає сильний меседж суспільствуна, але, на жаль, демонструє сумну дійсність.

Слід додати, що в 2019 році на міжнародний фотоконкурс Bird in Flight Prize подали понад 400 заявок фотографи з 57 країн. Члени журі, серед яких фотограф, член Magnum Photos Антуан д'Агата, член Невидимого консультативного комітету Емілія ван Лінден, головний редактор журналу YET Сальваторе Вітале, художник Ола Ланко, фотографи Дмитро Костюков і Влад Сохін, відібрали 10 проєктів. Серед фіналістів і український фотограф Роман Пашковський з фотосесією "50 гривень". Головний переможець премії буде оголошений на церемонії нагородження 11 жовтня.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в Брюсселі відбулася офіційна церемонія вручення літературної премії ЄС за 2019 рік. У число лауреатів вперше потрапила українська письменниця. Нею стала Гаська Шиян, яка отримала нагороду за книгу "За спиною".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?