Українцям хочуть різко знизити призовний вік: що відомо
Категорія
Україна
Дата публікації

Українцям хочуть різко знизити призовний вік: що відомо

Українцям хочуть різко знизити призовний вік: що відомо
Джерело:  online.ua

Українці повинні служити в армії з 18 років, а не з 20 років, як це відбувається в даний час. З такою ініціативою виступив Генштаб ЗСУ - аналогічну пропозицію висунули і в Офісі Президента України. Про це повідомив начальник відділення комплектування Управління персоналу штабу Командування Сухопутних військ підполковник Микола Качаненко, передає ONLINE.UA з посиланням на "АрміяInform".

Кравченко пояснив, що пропозиція знизити призовний вік для українців направлено на поліпшення результатів призовної кампанії. За його словами, зараз молоді люди, які в 18 років закінчили школу або коледж, починають працювати і будувати плани на подальше життя, тому розглядають службу в армії як небажану.

"Молоді люди після закінчення школи або коледжу, зазвичай, намагається влаштуватися в житті: одні починають працювати, інші заводять сім'ю. І надалі хлопці службу в армії розглядають як небажану", - пояснив офіцер.

Також він розповів, що недавно побував на нараді в Офісі Президента під головуванням одного з заступників керівника органу. Там, за словами Кравченко, також підтримують ініціативу знизити призовний вік для українців.

"Там озвучили пропозицію закликати в армію з 18 років, як того вимагає закон. В письмовому вигляді така пропозиція надійшла і від Генштабу ЗСУ. Отже, є надія, що наступний указ президента про призов громадян на строкову службу буде відповідати закону України "Про військовий обов'язок і військову службу", і юнаків знову будуть призивати в армію з 18 років", - додав Качаненко.

Крім зниження призовного віку, Генштаб ЗСУ запропонував посилити покарання за ухилення від армії. Зокрема, про неявку у військкомат за повісткою та ухилення від військової служби.

"Для призовника сьогодні заплатити штраф в 255 грн і продовжувати ігнорувати повістки не є проблемою. За ухилення від військової служби у нас покарання не "позбавлення волі", а лише "обмеження". Найсуворіший наш суд в кращому випадку може винести вирок у вигляді умовного покарання. Так що окремим призовникам вигідніше навіть бути умовно засудженими, ніж служити в армії", - зазначив Качаненко.

Нагадаємо, в Україні з 1 жовтня стартував осінній призов в армію, який триватиме 31 грудня. Восени 2019 року заплановано призвати на службу 15 200 юнаків. Термін строкової служби в армії для призовників, які не мають вищої освіти, становить 18 місяців, для призовників зі ступенем спеціаліста або магістра - 12 місяців.

Зараз призовний вік українців - від 20 до 27 років. За межами цього віку чоловіки можуть відправитися на службу добровільно. Призовники, які отримали повістку з військкомату, зобов'язані прибути на призовну дільницю в термін, зазначений у повістці. Відстрочку від армії можуть отримати призовники, які мають дитину до трьох років, мають двох і більше дітей або вагітну дружину, юнаки, у яких непрацездатні батьки, студенти денних відділень ПТУ, вузів і духовних семінарій, священнослужителі, поліцейські, деякі педагоги і лікарі.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в Генштабі ЗСУ зробили важливе уточнення щодо осіннього призову в армію. Там запевнили, що призовників-строковиків не будуть автоматично відправляти в зону ООС.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?