Українцям підняли ціни на газ: Нафтагаз нарешті оприлюднив тарифи
Категорія
Економіка
Дата публікації

Українцям підняли ціни на газ: Нафтагаз нарешті оприлюднив тарифи

Українцям підняли ціни на газ: Нафтагаз нарешті оприлюднив тарифи
Джерело:  online.ua

Ціна на газ для населення в січні 2020 року становитиме 5,5 тисячі гривень, без урахування урахування ПДВ, націнки газсбитов і витрат на транспортування газу по магістральних і розподільних трубопроводах. Це на 12% нижче, ніж в січні 2019 року, але майже на 1200 гривень вище, ніж в грудні поточного року. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на прес-службу Нафтогазу.

У компанії пояснили, що нова ціна на газ для населення збігається з квартальною гарантованою ціною, яку Нафтогаз запропонував всім захищеним споживачам на період з січня по квітень 2020 року. При цьому в Нафтогазі допускають, що щомісячна вартість газу протягом першого кварталу 2020 року може бути дещо вищою гарантованої ціни, так і нижчою.

Слід зазначити, що в грудні оптова вартість газу для потреб населення становить 4277 грн за тисячу кубометрів, а це на 13% нижче рівня регульованої ціни газу, яка діяла в листопаді 2019 року. Тобто в січні газ подорожчає на 1223 грн.

"Цей рівень (в грудні) в поточних умовах не є ринковим і визначається формулою, що міститься в постанові КМУ від 03.04.2019 №293. Ця постанова діє до кінця 2019 року. За домовленістю з МВФ, з 1 січня 2020 року Україна переходить на ринкове ціноутворення на газ для побутових споживачів в рамках ПСО. З 1 травня 2020 року Україна взяла на себе зобов'язання повністю лібералізувати ринок поставки газу побутовим споживачам і забезпечити умови для конкуренції в цьому сегменті", - пояснили в Нафтогазі ситуацію.

У компанії нагадали, що споживачі за бажанням можуть відмовитися від запропонованої гарантованої квартальної ціни і обрати щомісячну ринкову ціну. У цьому випадку, з 10 по 24 грудня їм необхідно звернутися до своїх регіональних збутових компаній, які запропонують алгоритм відмови від гарантованої ціни. Кінцеву вартість кубометра газу для населення незабаром можна буде дізнатися безпосередньо у газсбитах.

Для промислових споживачів Нафтогаз встановив ціну на умовах передоплати - 5500 грн за тисячу кубометрів газу, без передоплати - 6072 грн.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Зеленський доручив Кабміну вжити термінових заходів, спрямованих на зниження тарифів за опалення для українців.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?