Україну можуть прийняти в НАТО, незважаючи на окуповані території, — NYT
Категорія
Світ
Дата публікації

Україну можуть прийняти в НАТО, незважаючи на окуповані території, — NYT

Україну можуть прийняти в НАТО, незважаючи на окуповані території, — NYT
Джерело:  online.ua

У 1955 році ФРН стала членом НАТО, щоб гарантувати свою безпеку незважаючи на поділ країни на дві частини (Східна Німеччина була окупована СРСР і отримала назву НДР). Деякі експерти вважають, що поки що розділена Україна може піти тим самим шляхом, що гарантує її безпеку.

Джерело: New York Times

Україну можуть прийняти в НАТО, незважаючи на окуповані території

Хоча війна в Україні триває, у США та Європі активно обговорюють, як можна гарантувати безпеку України після завершення бойових дій, навіть якщо це не призведе до перемоги однієї із сторін війни. У цьому випадку розділена Німеччина може стати прикладом того, як країна, яка не має територіальної цілісності, все ж таки вступила до НАТО.

ФРН ніколи не відмовлялася від прагнення об'єднатися з НДР, що й відбулося 1989 року. У той же час, Західна Німеччина стала членом НАТО в 1955 році, що стало гарантією її безпеки під час Холодної війни.

Як пише видання, найближчі перспективи України залежать від того, до чого призведе запланований контрнаступ і які території будуть повернуті до складу країни. Також усе залежить від того, до чого саме призведе наступ ЗСУ: тривалого припинення вогню чи мирних переговорів?

Наразі члени НАТО обговорюють питання, що вони можуть запропонувати Україні на саміті в липні, адже Україна хоче отримати гарантії приєднання до НАТО. Деякі політики в Європі вважають, що ситуація з ФРН у 1955 році може бути прикладом, як гарантувати Україні безпеку навіть у тому випадку, якщо країна не поверне усі окуповані Росією регіони.

США можуть стати головним гарантом безпеки для України

У виданні зазначають, що підготовку ізраїльської моделі гарантій безпеки для України підтвердив президент Польщі Анджей Дуда та низка неназваних західних чиновників.

За інформацією джерел журналістів, концепцію ізраїльської моделі для України розробили ще у 2022 році керівник Офісу президента Андрій Єрмак та колишній генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен.

Колишній помічник Расмуссена Фабріс Потьє розповів, що США мають стати головним гарантом безпеки України. При цьому співрозмовники WSJ розповіли, що гарантами можуть стати Велика Британія, Німеччина і Франція. Влада цих країн вже "згодна з подібним планом".

Неназваний американський чиновник розповів WSJ, що обговорення щодо гарантій безпеки все ще тривають.

За словами західних чиновників, така угода між Україною та її союзниками може змінити хід війни з Росією, а документ допоможе нашій країні просуватися на шляху до НАТО.

Неназвані чиновники також розповідають, угоду про безпеку, яка ґрунтується на Київському безпековому договорі, підпишуть після саміту НАТО 11-12 липня.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?