Унікальні костюми та запальні танці: чим цьогоріч дивувала вашківецька Маланка
Категорія
Культура
Дата публікації

Унікальні костюми та запальні танці: чим цьогоріч дивувала вашківецька Маланка

Унікальні костюми та запальні танці: чим цьогоріч дивувала вашківецька Маланка
Джерело:  Ukraїner

Напередодні старого Нового року українці справляють Щедрий Вечір – веселе українське свято з обрядами, забавами, смачною їжею - обов'язково випікають два спеціальні хліби «Маланка» і «Василь». На Буковині, у містечку Вашківці з 13 на 14 січня Маланку святкують дуже колоритно та з великим розмахом . Тут її також часто називають Переберія. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на "Ukraїner".

Не можна не звернути увагу на те, що вашківецька Переберія змогла не лише вижити в умовах імперських та радянських заборон, але й набути унікальних рис, які вирізнають її на тіл інших.

Як відомо, свято Маланки за старим стилем відбувалося 31 грудня, тобто у переддень Нового року, коли відзначають день Преподобної Меланії. Звідси й сучасні назви «Старий Новий рік» та більш поширена — «Маланка». Нині її святкують з 13 на 14 січня. У різних регіонах України також побутує традиція називати цей вечір Щедрим вечором, співати щедрівки (щедрувати) та «водити Козу». Буковинці ж віддавна водили Маланку і одне із містечок, де ця традиція сьогодні й досі найяскравіше відображена — Вашківці.

Варто зазначити, що зараз чимало обрядів Маланки зберігаються радше як розважальні елементи, однак константою залишається обов’язковий атрибут костюмів маланкарів — маска.

"Персонажі, у яких в Україні переодягаються на Маланку, — дуже різні, навіть у межах одного регіону. У них відображені різні історичні періоди та явища, характерні для регіону. Основними дійовими особами традиційно є Маланка (найчастіше це хлопець, вбраний як молода дівчина) і молодий хлопець Василь (Васильчик). Маланка та Василь уособлюють собою господаря та господиню і завжди є позитивними персонажами", - пише видання.

Також є Дід та Баба — це образи предків, опікунів ниви та добробуту господарів. Жида початково уявляли собі як підприємця, найчастіше — власника місцевого шинку. Він був негативним персонажем. Проте сьогодні цей герой дійства, за словами місцевих старожилів, дуже змінився і став радше комічним персонажем.

"Циган і Циганка, як і Жид, також спочатку втілювали злих духів. Маски цих персонажів найчастіше схожі на ті, які вдягають на себе Пан та Паня, але темніші. У Вашківцях Циган, як і в Красноїльську, зазвичай водить за собою Ведмедя. Букшандар — це відсилка до солдат лейбгвардії Австро-Угорської імперії. Подейкують, що один із жителів села колись привіз такий костюм зі служби, і відтоді Букшандар став іще одним персонажем Маланки", - сказано в повідомленні.

Не можна не згадати про Козака. Даний персонаж, який, очевидно, з’явився у Вашківцях із появою тут у 1903 році одного з перших на Буковині пожежно-спортивних товариств — «Січі». Ще один типовий персонаж вашківецької Маланки — Українка. У неї може перевдягатися і дівчина.

Всі фото - ukrainer.net

Традиційний та незмінний персонаж Маланки — Коза, що символізує собою добробут та добрий врожай. Костюм Кози зазвичай складається із дерев’яних рогів та хутряного кожуха.

"В нас у подальшому є, як то кажуть, мрія. Треба, шоби був музей. Дешо вже зібрали: коврики гуцульські ткані, жорна старі, якісь кросна, шо ткали. І масок цих старих хотіли також показати: тут Маланка, тут у нас старовина", - зізнається місцевий майстер із виготовлення масок Василь Столяр.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що нещодавно український музичний гурт The Hardkiss неочікувано для всіх  презентував українську народну пісню "Щедрик" у новій обробці.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?