Уряд дозволив українцям змінювати по батькові
Категорія
Політика
Дата публікації

Уряд дозволив українцям змінювати по батькові

Уряд дозволив українцям змінювати по батькові
Джерело:  online.ua

Під час засідання Кабінету міністрів у середу, 24 лютого, посадовці обговорювали рішення, пов’язані з можливістю людей змінювати свої паспортні дані. За підсумком обговорення було ухвалено нову ініціативу, яка дозволяє громадянам з 14 років змінювати власне по батькові. Раніше така опція була можливою лише за певних чітко встановлених умов. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Укрінформ.

“Мета – привести Порядок розгляду заяв про зміну імені (прізвища, власного імені, по батькові) фізичної особи, затверджений постановою Кабінету Міністрів від 11 липня 2007 року № 915, у відповідність до Закону від 3 листопада 2020 року № 942-ІХ “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо права фізичної особи на заміну по батькові”, яким фізичній особі надано право змінювати по батькові на власний розсуд”, - пояснили автори документу в пояснювальній записці.

До згаданого закону громадянин старше 14 років мала змогу змінити по батькові лише у разі зміни імені батька. Іншим приводом для зміни було виключення відомостей про особу як про батька громадянина з актового запису про його народження.

Мін’юст звернув увагу на абзац 4 пункту 3 Порядку, який передбачає можливість подання та розгляду заяви про повторну зміну по батькові.

“Враховуючи, що з прийняттям Закону, який набрав чинності з 1 січня 2021 року, фізична особа по досягненні встановленого законом віку набуває право змінювати на власний розсуд своє по батькові, і заява про зміну по батькові буде розглядатись відповідно до Порядку, проєктом постанови пропонується внести зміну до пункту 3 Порядку, виключивши його абзац четвертий”, - говориться у повідомленні.

Передбачається, що після остаточного затвердження постанови державні установи отримають підвищену кількість звернень від громадян, які одразу забажають скористатися оновленою можливістю. У зв’язку з цим Мін’юст прогнозує короткострокове посилене навантаження на робітників, які забезпечують надання відповідних адміністративних послуг.

Як повідомляв ONLINE.UA, народні Депутати Верховної Ради підтримали ініціативу з підвищення статусу документів у додатку державних послуг “Дія”. Згідно з ухваленим рішенням, статус зацифрованого водійського посвідчення наразі прирівняний до його паперового оригіналу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?