Рада дозволила користуватися електронними правами у "Дії"
Категорія
Політика
Дата публікації

Рада дозволила користуватися електронними правами у "Дії"

Рада дозволила користуватися електронними правами у "Дії"
Джерело:  online.ua

Народні Депутати Верховної Ради підтримали ініціативу з підвищення статусу документів у додатку державних послуг “Дія”. Згідно з ухваленим рішенням, статус зацифрованого водійського посвідчення наразі прирівняний до його паперового оригіналу. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на заяву Міністерства цифрової трансформації.

За оприлюдненими даними, йдеться про зміни до закону “Про дорожній рух”.

“Тепер водій може показати електронне посвідчення водія, електронне свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу та договір обов’язкового страхування (автоцивілку) поліцейському для посвідчення своєї особи та права на керування автівкою”, - наголосили у міністерстві.

Передбачається, що оновлений закон стане чинним після того, як його опублікують. До цього юридичну силу контролював Кабінет міністрів ухваленням відповідних постанов.

У Мінцифри нагадали, що на початку лютого Рада у першому читанні підтримала ініціативу з прирівняння цифрових паспортів громадянина України в “Дії” пластикового фізичного аналога. Таким чином держава може стати першою у світі, де цифрові й реальні документи мають однакову юридичну силу.

Пілотний проєкт з документів у смартфоні Мінцифри запустило навесні 2020 року.

“ID-картками сьогодні можуть користуватися приблизно 5 млн українців, а закордонним паспортом у смартфоні — до 16 млн”, - додали у відомстві.

Нагадаємо, тотальна цифровізація та програма “Держава у смартфоні” - це один з важливіших елементів президентських планів Володимира Зеленського, з якою він йшов на вибори ще у 2019 році.

Передбачалося, що згодом завдяки додатку державних послуг у смартфоні українці зможуть робити всі процедури, які до того потребували персонального відвідування держустанов та контактів з різноманітними посадовцями.

Таким чином одночасно передбачалося скоротити рівень корупції на найнижчому рівні, оскільки втрачався людський фактор під час, наприклад, оформлення документів.

Як повідомляв ONLINE.UA, мобільний додаток державних послуг “Дія” доповниться незабаром новими цифровими продуктами. Голова Міністерства цифрової трансформації Михайло Федоров буквально назвав їх революційними.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?