Уряд Хорватії підтримав визнання Голодомору геноцидом українського народу
Категорія
Світ
Дата публікації

Уряд Хорватії підтримав визнання Голодомору геноцидом українського народу

Уряд Хорватії підтримав визнання Голодомору геноцидом українського народу
Джерело:  online.ua

Уряд Хорватії підтримав проєкт декларації парламенту, яка може визнати Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу.

Джерело: HRT та Nova

Уряд Хорватії підтримав визнання Голодомору геноцидом українського народу

Речник Міністерства закордонних справ Зденко Лучич пояснив, що йдеться про проєкт декларації, якою парламент може визнати Голодомор «насильницьким голодом, навмисно організованим комуністичним сталінським режимом в Україні у період 1932-1933 років».

У парламенті Хорватії також уже організували круглий стіл під назвою «Голодомор — геноцид українського народу».

Голодомор офіційно визнали геноцидом українського народу понад 30 країн світу, а також Католицька церква та Вселенський патріархат.

Зокрема, чимало країн та інституцій засудили Голодомор після початку повномасштабного вторгнення. За цей час його визнав геноцидом Європарламент, а також парламенти Болгарії, Чехії, Німеччини, Ірландії, Молдови, Бельгії, Ісландії, Франції, Люксембургу, Великої Британії, Словенії та частково визнаної Ічкерії.

Водночас парламент Румунії визнав Голодомор злочином проти людства та українського народу, а парламент Австрії — «жахливим злочином».

Голодомор 1932-1933 років

За інформацією Українського інституту національної пам’яті (УІНП), керівництво СРСР організувало в 1932-1933 роках штучний масовий голод в Україні, щоб загнати українських селян у колгоспи та зламати національний опір.

Як наголошують в УІНП, масштаб брехні та фальсифікацій комуністичного тоталітарного режиму був таким великим, що науковці досі не можуть назвати точної кількості вбитих — в академічних дискусіях називають цифри жертв від 4 до 10 мільйонів людей.

Український парламент у 2002 році постановою, а у 2006-му законом визнав Голодомор 1932-1933 років геноцидом українців.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?