Уряд пояснив ідею щодо імпорту газу з РФ через незалежні компанії
Категорія
Економіка
Дата публікації

Уряд пояснив ідею щодо імпорту газу з РФ через незалежні компанії

Уряд пояснив ідею щодо імпорту газу з РФ через незалежні компанії
Джерело:  online.ua

15 січня виконувач обов'язків міністра енергетики Юрій Вітренко нарешті прокоментував пропозицію щодо імпорт газу з РФ: за його словами, експорт газу незалежними компаніями з Росії означає що, незалежні від "Газпрому" компанії, які видобувають газ в РФ зможуть експортувати його в Україну. Посадовець звертає увагу українців на те, що про прямий імпорт російського газу ніхто не говорить. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на допис політика у Фейсбук.

Як стверджує Юрій Вітренко, експортувати газ компанії мали б через газотранспортну систему Росії, оператором якої є "Газпром". Після цього ці компанії отримають змогу направити газ в Євросоюзу через нашу країну або продати іншим компаніям із ЄС. До прикладу, посадовець згадав про фірму Shell. Він звернув увагу на те, що "Нафтогаз" вже купував газ у Shell за президентства Петра Порошенка. Політик додав, що "Нафтогаз" та інші українські компанії купують газ у європейських компаній, які беруть його у "Газпрому".

За словами міністра, проти експорту газу з Росії незалежними компаніями виступає сам "Газпром". Як відомо, він транзитує газ через Україну і продає його європейським компаніям на точках передачі вже після перетину кордону. Юрій Вітренко вкотре наголосив, що ніхто не пропонував відновити прямий імпорт українськими компаніями газу від Газпрому.

"Після військової агресії Росії проти України психіка багатьох з нас є особливо чутливою до питань, які пов’язані з Росією", – зауважив представник Кабміну.

На переконання політика, експорт газу від незалежних компаній вигідний для офіційного Києва, оскільки створить додатковий попит на потужності української газотранспортної системи для транзиту газу в ЄС. Окрім того, це знизить ціну газу на українському оптовому ринку. За словами Вітренка, це питання десятків мільярдів доларів для нашої країни.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що очільник Кремля Володимир Путін уже вирішив, коли завершить будівництво "Північного потоку-2".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?