Уряд зібрався на екстрене засідання: що сталося
Категорія
Україна
Дата публікації

Уряд зібрався на екстрене засідання: що сталося

Уряд зібрався на екстрене засідання: що сталося
Джерело:  online.ua

Напередодні ввечері уряд раптово зібрався на екстрене засідання. Зустріч міністрів проходила в закритому режимі. Порядок денний - майбутні переговори Росії і України щодо газового контракту, на яких Київ і Москва повинні остаточно узгодити умови про транзит російського газу через українську газотранспортну систему. Про екстреному засіданні Кабміну повідомив нардеп Олексій Гончаренко в соцмережі, передає ONLINE.UA.

Відомо, що засідання міністрів на чолі з українським прем'єром Олексієм Гончаруком було повністю закритим і тривало близько години. Воно проходило під грифом ДСК ( "Для службового користування"). Про що домовилися міністри невідомо.

Нагадаємо, 21 грудня стало відомо про досягнуту домовленість "Нафтогазу" і "Газпрому" з транзиту газу. Сторони підписали відповідний протокол домовленостей, в якому попередньо прописали умови майбутнього контракту. Київ і Москва планують підписати транзитний контракт терміном на п'ять років з можливістю пролонгації ще на 10 років. Також в рамках контракту Росія погодилася виплатити Україні 3 млрд доларів за рішенням Стокгольмського арбітражу, але всі інші зустрічні позови щодо газу сторони зобов'язалися відкликати.

Напередодні міністр енергетики та захисту навколишнього середовища Олексій Оржель допустив, що Газпром "може відмовитися від попередніх домовленостей щодо транзиту газу по території України в останній момент. Він нагадав, що протокол - це ще не угода, без підписання якого транзиту не буде.

"Газпром дуже складна і непередбачувана сторона переговорів. Про це потрібно пам'ятати всім, хто сідає з його представниками за один стіл. Чи друга сторона" зіскочити "в останній момент? Так. Чи готові ми до цього? Так. Але якщо це станеться, то все іміджеві втрати понесе Газпром ", - попередив Оржель перед переговорами з Росією щодо транзиту, які відбудуться 26 грудня.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в "Нафтогазі" розсекретили складний компроміс з "Газпромом", на який пішли обидві сторони при досягненні домовленостей щодо транзитному контракту.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?