Перемога або зрада: в Нафтогазі розсекретили складний компроміс з Газпромом
Категорія
Економіка
Дата публікації

Перемога або зрада: в Нафтогазі розсекретили складний компроміс з Газпромом

Перемога або зрада: в Нафтогазі розсекретили складний компроміс з Газпромом
Джерело:  online.ua

Українська компанія "Нафтогаз" пішла на складний компроміс з російським "Газпромом", щоб укласти новий контракт на транзит російського газу через Україну. На які домовленості пішли Київ і Москва заради газової угоди повідомив глава "Нафтогазу" Юрій Вітренко, передає ONLINE.UA.

Вітренко уточнив, що Україна домоглася повної перемоги в домовленостях щодо виконання рішення Стокгольмського арбітражу по транзитній справі - Росія погодилася виплатити 3 мільярди доларів "живими грошима" до кінця 2019 року. Також під час складних переговорів вдалося визначити транзитні потужності на 5 років, за які "Газпром" гарантовано повинен заплатити. Глава "Нафтогазу" не назвав цифри, але підкреслив, що обсяги транзиту російського газу через Україну можуть бути збільшені.

"Перемога або зрада? "Газпром" хотів 1 рік, ми - 10, зійшлися посередині. Гарантовані потужності - теж приблизно посередині між тим, що пропонував "Газпром" і хотіли ми. Так що тут складний для всіх сторін компроміс", - пояснив Вітренко умови транзитного контракту, на які погодилися "Нафтогаз" і "Газпром".

Нагадаємо, 21 грудня Нафтогаз і Газпром підписали протокол домовленостей про продовження транзиту газу через територію України в Європу і врегулювання взаємних вимог. Згідно з новими домовленостями, Україна і Росія відмовилися від нових судових суперечок щодо газу з умовою, що Москва виплатить Києву майже 3 млрд доларів за рішенням Стокгольмського арбітражу "живими" грошима до Нового року. Новий контракт про транзит газу сторони підпишуть терміном на 5 років з можливістю продовжити його до 10 років.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що новий контракт на транзит російського газу через Україну дозволить уряду не піднімати тарифи на газ та опалення взимку і знизити цифру в платіжці за комунальні послуги. Таку обіцянку українцям надав прем'єр-міністр Олексій Гончарук у відеозверненні, в якому підвів підсумки минулого тижня.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?