В адміністрації Байдена заговорили про "особливий статус" Донбасу — AP
Категорія
Україна
Дата публікації

В адміністрації Байдена заговорили про "особливий статус" Донбасу — AP

В адміністрації Байдена заговорили про "особливий статус" Донбасу — AP
Джерело:  online.ua

Президент Джо Байден заявив на цьому тижні, що США відіграватимуть більш безпосередню роль у дипломатії, щоб зняти занепокоєння Володимира Путіна з приводу України та Європи в цілому. Йдеться про розширення зусиль з метою відмови російського лідера від наказу про нове вторгнення в Україну. Але будь-які переговори щодо мирного вирішення заплутаного європейського суперництва між Сходом і Заходом будуть мінними полями для президента США.

Джерело:  Associated Press

Надання певної автономії українським територіям на сході країни

Представники адміністрації припустили, що США чинитимуть тиск на Україну, щоб вона офіційно поступилася частиною автономії східним українським землям, які зараз контролюються сепаратистами, що підтримуються Росією, які повстали проти Києва в 2014 році. Невизначений «особливий статус» для цих територій був викладений у двозначній мирній угоді за посередництвом Європи у 2015 році, але він так і не був реалізований.

США відкидають вимоги Путіна щодо відмови від членства України в НАТО

Байдену також доведеться витончити позицію США щодо бажання України вступити до НАТО. США та НАТО відкидають вимоги Путіна щодо того, щоб вони назавжди відмовилися від членства України у західному військовому альянсі.

Але високопосадовці Держдепартаменту заявили колегам з України, що членство в НАТО навряд чи буде схвалено в найближче десятиліття. Про це журналісти видання пишуть, посилаючись на слова анонімного джерела, знайомого зі змістом приватних переговорів в адміністрації президента США.

Для Байдена виклик полягатиме в тому, щоб спонукати Київ прийняти деякі поступки на сході України, не створюючи при цьому враження, що він поступився Путіну. Таке сприйняття могло б надати сміливості російському лідерові.

Україну можуть запитати: «Чи можете ви зробити якийсь крок уперед у цих сферах?». Це може включати такі заходи, як дозвіл союзного з Росією регіону Донбасу контролювати власну охорону здоров'я, поліцію та школи, сказав він. Але я не бачу, щоб Вашингтон підштовхував українців до кроків, які поставили б під загрозу їхній суверенітет чи здатність національного уряду приймати рішення.

– Стівен Пайфер, колишній посол США в Україні

Байден зробив свої пропозиції у рамках двогодинної онлайн-сесії з Путіним у вівторок. Американський президент запропонував США брати участь у переговорах разом із європейцями не лише для врегулювання конфлікту на сході України, але й для вирішення стратегічних заперечень Путіна щодо розширення членства в НАТО та нарощування військового потенціалу дедалі ближче до кордонів Росії.

Радник з національної безпеки Джейк Салліван підкреслив на брифінгу в Білому домі після розмови Байдена з Путіним, що «зовсім недавно Україна отримала оборонну допомогу, і вона продовжуватиметься».
Прес-секретар Пентагону Джон Кірбі заявив у середу, що об'єкти з останнього пакету допомоги в галузі безпеки на суму 60 мільйонів доларів складаються в основному зі стрілецької зброї та боєприпасів.
Розмова між Байденом та Путіним відбулася на тлі зростання напруженості через загрозу вторгнення російських військ в Україну. Путін заперечує будь-які подібні наміри та заявляє, що Росія зміцнює свої позиції у колишніх радянських республіках.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?