В Антарктиді зацвів сніг — видовищні фото
Категорія
Україна
Дата публікації

В Антарктиді зацвів сніг — видовищні фото

В Антарктиді зацвів сніг — видовищні фото
Джерело:  online.ua

У минулому році новина про малиновий сніг в Антарктиді поблизу української станції "Академік Вернадський" облетіла весь світ і наукові пабліки. Але і в 2021 році сенсаційне явище повторилося - сніг знову зацвів і забарвився в малиновий та зелений кольори. У Національному антарктичному науковому центрі показали видовищні фото кольорового снігу в Антарктиді і пояснили, з чим пов'язана таке унікальне явище, передає ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу НАНЦ.

"В кінці антарктичного літа в районі нашої станції "Академік Вернадський" спостерігається таке явище, як "цвітіння" снігу. У цьому році сніг знову змінив колір: замість білого став зеленим і малиновим. Таке забарвлення з'являється в результаті розвитку в снігу мікроскопічних водоростей. Вони розмножуються спорами, які не бояться екстремальних температур і зберігаються в снігу протягом усієї тривалої зими. Коли погодні умови стають сприятливими, суперечки починають проростати. Зелений колір дає пігмент хлорофіл, а червоний - каротинової шар, який містять клітини деяких видів мікроводоростей. До речі, цей шар захищає водорості від ультрафіолетового випромінювання ", - повідомили вчені.

Вони пояснили, що "цвітіння снігу" сприяє зміні клімату, оскільки через забарвлення сніг менше відображає сонячного світла і швидше тане. В результаті в ньому розвивається все більше яскравих водоростей, від чого танення ще більше прискорюється. Це явище незабаром українські полярники планують досліджувати детально спільно з вченими з британського Університету Кембриджу, які зацікавилися тим, що відбувається в Антарктиді. В ході дослідження за допомогою супутників вони мають намір з'ясувати, яка площа в Антарктиді реально покривається влітку кольоровим снігом, щоб оцінити масштаб танення антарктичних снігів в результаті глобального потепління.

Нагадаємо, українська антарктична станція Академік Вернадський розташована на острові Галіндез Аргентинського архіпелагу, поблизу Антарктичного півострова. Як структурний підрозділ Академії наук України вона була створена в лютому 1996 року - її передала Україні Британська Антарктична служба за символічну ціну в один фунт стерлінгів. Станцію назвали "Академік Вернадський" в честь одного із засновників і першого президента Академії наук України Володимира Вернадського.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в Антарктиді поблизу української станції відколовся величезний шматок льодовика.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?