В Чехії розгорівся скандал через російську вакцину проти COVID-19
Категорія
Світ
Дата публікації

В Чехії розгорівся скандал через російську вакцину проти COVID-19

В Чехії розгорівся скандал через російську вакцину проти COVID-19
Джерело:  online.ua

Ще одну країну сколихнув гучний конфлікт через російську вакцину проти коронавірусу. Цього разу президент Чехії Мілош Земан накинувся із звинуваченнями на очільника Міністерства охорони здоров’я Яна Блатни за те, що останній доволі стримано ставиться до скандальноївакцини проти коронавірусу "Спутник V" російського виробництва. Окрім того, Земан навіть публічно пригрозив, що говоритиме з прем’єром про його відставку. Про це інформує з посиланням на  IDNES.

"Найбільші перешкоди (для реєстрації "Спутник V" у Чехії) - це міністр охорони здоров’я Блатни та директор Державного інституту з контролю за медикаментами… Якщо мільйони людей вакцинують цією вакциною, російською і китайською, тоді цих двох осіб потрібно звинувачувати за нові смерті, яких можна було уникнути. У нас вже по дві сотні померлих за добу", - поскаржився президент Чехії.

Однак очільник МОЗ не згоден з позицією Мілоша Земана. Він звертає увагу на те, що Чехія повинна дочекатися допуску вакцини регулятором Євросоюзу, перш ніж візьме її на озброєння. До подібного висновку нещодавно дійшли під час наради, серед учасників якої був і президент Земан. Мілош Земан почав стверджувати, що в цілому вважає помилкою рішення прем’єра Андрея Бабіша призначити на цю посаду Блатни, тому що він за профілем не є епідеміологом і в нього "немає менеджерського досвіду".

"Коли корабель тоне, а капітан не може приймати правильні рішення, то звільнення такого капітана, особливо тоді, коли є більш талановиті, є необхідним кроком для порятунку", - заявив президент.

Ян Блатни після усіх звинувачень з боку президента країни заявив, що не збирається сам йти у відставку та буде старатися виконувати свої обов’язки якнайкраще.

"Я продовжую наполягати, що вакцини, які використовує Чехія, повинні бути безпечними й отримати оцінку Європейського медичного агентства - незалежно від того, яке їхнє походження. У мене немає якогось специфічного ставлення до "Спутника" через те, що він російський - я лише хочу, щоб він пройшов ту ж продедуру оцінки, що й інші вакцини", - наголосив глава МОЗ Чехії.

Як повідомляв раніше ONLINE.UA, в Німеччині несподівано почали хвалити  російську вакцину Спутник V.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?