В ЄС мають два плани щодо статусу кандидата України на вступ
Категорія
Політика
Дата публікації

В ЄС мають два плани щодо статусу кандидата України на вступ

В ЄС мають два плани щодо статусу кандидата України на вступ
Джерело:  online.ua

Наразі ЄС розглядає 2 варіанти щодо надання Україні статусу кандидата на вступ.

Джерело: "Українська правда"

Не всі країни ЄС підтримують рішення щодо членства України 

Зокрема, згідно із першим варіантом, Єврокомісія надасть висновок про відповідність України критеріям і ЄС визнає за нею статус кандидата вже зараз.

У разі другого варіанту, який підтримують кілька країн ЄС, Україні одразу будуть висунуті умови щодо подальшої процедури членства.

Перелік умов пропонують прописати у висновках Єврокомісії, щоб це виглядало не ідеєю держав-членів, а сама ЄК.

На саміті у червні в цьому разі Україні повідомлять, що вона стає лише "потенційним кандидатом", а також отримує юридично визнану перспективу членства, яка досі формально справді не зафіксована у жодному документі.

Фото - Flickr.com

Серед окремих посадовців Єврокомісії та серед окремих держав-членів є думка, що план Б не буде "зрадою". Його навіть "зливають" у ЗМІ, готуючи до імовірного негативного розвитку. Так, низка ЗМІ минулої ночі поширила повідомлення агенції Bloomberg із заголовком Ukraine Likely to Win Initial EU Backing for Path to Membership.

"Але у вигляді цієї "перемоги" джерело в ЄС розповіло журналістам саме про план Б, який стане для Києва безумовною поразкою. Про це вже публічно заявили та в уряді, і на Банковій. Про це одностайно кажуть українські експерти-реформатори, які спрямували до ЄС лист з цього приводу.

За інформацією "Європейської правди", найближчими днями Україну відвідає президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. Мета її візиту – пояснити особисто Зеленському стан речей і підказати, як Київ може запобігти негативному рішенню саміту.

Зазначається, що останніми днями проти надання статусу кандидата Україні на вступ до ЄС виступили Данія та Швеція.

Проти також виступають Нідерланди. Прем’єр Марк Рютте наполягає на тому, щоби не давати Україні нових статусів до виконання умов.

Обережні позитивні сигнали надходять з Австрії. Ця держава, яка півтора місяця тому публічно виключала можливість статусу кандидата для України, поволі почала пом’якшувати позицію. Минулого тижня австрійський канцлер заявив про готовність виділити Молдову та Україну в окремий формат, хоча уник конкретики про те, чи проголосує він за кандидатство.

Чимало джерел стверджують, що Франція також стає прихильнішою до кандидатства і найімовірніше пропонуватиме статус для двох сусідів ЄС – України та Молдови.

Німеччина діє так, як зазвичай за канцлерства Олафа Шольца – уникає визначеної позиції. Сам Шольц воліє сказати "ні" кандидатству, але на нього тиснуть і виборці, що підтримують рух України до ЄС, і частина однопартійців, і падіння власних рейтингів, Тож шанси на зміну позиції є.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?