В ЄС обурилися скандальним рішенням Лукашенка щодо "спадщини Сталіна-Гітлера"
Категорія
Світ
Дата публікації

В ЄС обурилися скандальним рішенням Лукашенка щодо "спадщини Сталіна-Гітлера"

В ЄС обурилися скандальним рішенням Лукашенка щодо "спадщини Сталіна-Гітлера"
Джерело:  online.ua

Польща дорікнула режиму Олександра Лукашенка в Білорусі за загравання з агресорською спадщиною Йосифа Сталіна та Адольфа Гітлера.

Джерело: МЗС Польщі

Польські дипломати обурилися тим, що офіційний Мінськ затвердив як державне свято День народної єдності у той самий день, коли СРСР напав на Польщу - майже одночасно з нацистськими військами, які вдерлися у країну з заходу.

“Базувати історичну політику Білорусі на спадщині пакту Сталіна-Гітлера абсолютно незрозуміло. Це жест, який є частиною російських дій, спрямованих на переосмислення надзвичайно складної історії нашого регіону, що завадить Білорусі вести діалог та досягти взаєморозуміння з сусідніми країнами, а також з європейськими країнами”, - говориться у відповідній заяві.

Міністерство нагадало, що саме 17 вересня 1939 року нога першого радянського солдата ступила на польські землі. Пізніше це призвело до знищення цілої держави, території якої поділили між собою апарати Адольфа Гітлера та Йосифа Сталіна.

“Таким чином Радянський союз реалізував секретний протокол пакту Ріббентропа-Молотова, укладений СРСР і Третім рейхом 23 серпня 1939 року, що безпосередньо призвело до початку Другої світової війни. Цей спільний радянсько-нацистський напад на Польщу започаткував найстрашнішу війну в історії світу, яка коштувала життя 60 мільйонів людей, включно з жителями Білорусі”, - звернули увагу Варшава.

Буквально новий День народної єдності на честь інтеграції Білорусі до СРСР там назвали таким, що підриває безпеку республіки.

“Встановлення Дня народної єдності на честь включення Білорусі до Союзу Радянських Соціалістичних Республік є прославленням радянської спадщини та спробою відрізання Білорусі від справжніх коренів. Це акт, який підриває незалежність і суверенітет Білорусі”, - резюмували дипломати.

Лукашенко про 17 вересня

Самого диктатора не збентежило встановлення пам’ятної дати саме на цей трагічний для стількох країн день.

“Цей день став актом історичної справедливості щодо білоруського народу, поділеного всупереч його волі у 1921 році за умовами Ризького мирного договору”, - стверджує він.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?