Лукашенко оголосив державним святом день вторгнення СРСР у Польщу
Категорія
Світ
Дата публікації

Лукашенко оголосив державним святом день вторгнення СРСР у Польщу

Лукашенко оголосив державним святом день вторгнення СРСР у Польщу
Джерело:  online.ua

Білоруський диктатор Олександр Лукашенко неочікувано для всіх оголосив державним святом 17 вересня - день, коли у 1939 році радянські війська перейшли східний кордон Польщі та "рушили назустріч військам нацистської Німеччини".

Джерело: білоруська державна інформаційна агенція  БЕЛТА

Лукашенко назвав день вторгнення СРСР в Польщу "Днем народної єдиності"

"Цей день став актом історичної справедливості щодо білоруського народу, поділеного всупереч його волі у 1921 році за умовами Ризького мирного договору", - йдеться в повідомленні пресслужби Олександра Лукашенка.

Окрім того, наголошується, що "відновлена у 1939 році єдність дозволила Білорусі вистояти у роки Великої Вітчизняної війни, зайняти почесне місце у світовому співтоваристві і стати однією з співзасновниць ООН".

"Сьогодні білоруський народ єдиний у виборі стратегічного курсу на розвиток сильної, суверенної та процвітаючої країни. Встановлення Дня народної єдності 17 вересня підкреслює спадок поколінь, непорушність та самодостатність білоруської нації та державності", - додає офіційний Мінськ.

Що важливо розуміти, Ризький мирний договір підписали 18 березня 1921 року між представниками РСФРР і УСРР, з одного боку, та Польщі — з іншого. Він закінчив радянсько-польську війну 1919-1920 років та закріпив поділ українських та білоруських земель між Польщею та радянськими республіками.

"Вторгнення радянських військ до Польщі у 1939 році відбулося згідно з таємною частиною пакту Ріббентропа-Молотова та спровокувало остаточну окупацію Польщі СРСР та нацистською Німеччиною на початок жовтня 1939 року" - йдеться в повідомленні.

Варто зазначити, що Польща, Німеччина та колишні країни СРСР поки не відреагували на рішення Лукашенка.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?