В ЄС терміново поставили перші вимоги до Вірменії та Азербайджану
Категорія
Світ
Дата публікації

В ЄС терміново поставили перші вимоги до Вірменії та Азербайджану

В ЄС терміново поставили перші вимоги до Вірменії та Азербайджану
Джерело:  online.ua

Офіційна Європа невідкладно звернулася до урядів Азербайджану та Вірменії із закликом зупинити кровопролиття в Нагірному Карабасі. Зобов'язання оголосив Європейський суд з прав людини. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на заяву міжнародного органу.

За оприлюдненими даними, рішення ухвалили у відповідь на звернення вірменської сторони. Офіційний Єреван виступив із проханням про термінові заходи проти Азербайджану.

"Вважаючи, що нинішня ситуація створює ризик серйозних порушень Конвенції з прав людини, ЄСПЛ прийняв рішення застосувати правило 39 Регламенту суду. Суд закликав як Азербайджан, так і Вірменію утримуватися від заходів, які порушують права населення", - наголосили в ЄСПЛ.

Важливо розуміти, суд може ухвалювати остаточні рішення у таких ситуаціях виключно у разі підписання з боки держави конвенції з прав людини. Також відомство повинно, чи має заявник ризик незворотної шкоди. Згідно з правилом 39 організації, країна отримує назад щодо подальшої дії у певній проблемі.

Нагадаємо, Нагірний Карабах — азербайджанський регіон, конфлікт за контроль над яким назрів у 1980-х роках та став фактично міжетнічним. Вірменська РСР хотіла підпорядкування собі цього регіону й виправдовувала це значною кількістю місцевих вірмен.

Вже у 1990, коли внутрішня криза в СРСР досягала свого піку, азербайджанські та вірменські сили обмінялися першими ударами на спільному кордоні. Наступного року на території Нагірного Карабаху оголосили "республіку", яку миттєво підтримав на всіх рівнях Єреван, зокрема й на воєнному.

Повномасштабна війна тривала до травня 1994 року, конфлікт з того залишався замороженим — за винятком кількох інцидентів у різні роки. Баку вважає Карабах окупованою територією, а Вірменію — агресором.

Як повідомляв ONLINE.UA, в українському уряді закликали до стриманості у питанні поновлених боїв за Нагірний Карабах. Керівник Міністерства закордонних справ Дмитро Кулеба наголосив, додаткові емоції у цій справі стануть зайвими й нагадав про підтримку цілісності Азербайджану.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?