В ЄС тривають суперечки щодо швидкої процедури вступу України - Politico
Категорія
Політика
Дата публікації

В ЄС тривають суперечки щодо швидкої процедури вступу України - Politico

В ЄС тривають суперечки щодо швидкої процедури вступу України - Politico
Джерело:  online.ua

Україні можуть не дати відповіді щодо термінів вступу на майбутньому саміті Україна-ЄС, наполягаючі на виконанні всіх умов з боку Єврокомісії. 

Джерело:  Politico

Що відомо про перспективи швидкого вступу України в ЄС

Зокрема, у проекті заяви саміту, що рішення щодо вступу України буде прийматись лише за підсумками виконання всіх умов з боку Єврокомісії.

ЄС прийме рішення про подальші кроки, коли всі умови, зазначені у висновку комісії, будуть повністю виконані, - зазначається у заяві.

За інформацією журналістів видання із посиланням на європейських дипломатів та офіційних осіб, таке сурове формулювання було узгоджено на тлі протидії ряду країн, які виступають проти швидкого приєднання України до ЄС.

Наразі країни ЄС буквально поділились через протилежні точкі зору. Одні вимагають пришвидшенної процедури вступу України, а інші наполягають на проходженні повної процедури.

Між Польщею та країнами Балтії, з одного боку, та іншими країнами ЄС існувала явна напруженість відносно формулювань щодо термінів вступу України до ЄС, - пояснила журналістам одна з офіційних осіб.

Наскільки Україна готова до вступу в ЄС

За результатами досліджень під егідою Центру "Нова Європа", Україні вдалося перетнути психологічну межу у 50% в рамках виконання потрібних критеріїв для вступу.

Зазначається, що рівень виконання Україною вимог ЄС у контексті кандидатського статусу досяг 5,8 бала з 10 можливих. Всього країна має виконати сім вимог для досягнення відповідного статусу кандидата в ЄС.

Експерти тричі оцінювали прогрес України у втіленні потрібних критеріїв: наприкінці літа, у жовтні та на початку 2023 року. Вони зазначили, що найбільшого прогресу наша держава досягла у реформі медіасфери.

За цим критерієм вдалося досягти найвищої оцінки у 9 балів з 10 можливих завдяки рішенню українського парламенту, який 13 грудня ухвалив закон про медіа. Вже 29 грудня його підписав президент Володимир Зеленський. Наразі для повного успіху за цим критерієм потрібно ухвалити зміни до закону про рекламу. Це дозволить виконати положення аудіовізуальної директиви ЄС.

Також прогрес фіксується у законодавчих змінах щодо нацменшин, хоча уряду ще треба ухвалити підзаконні акти до рамкового закону. За цим критерієм наразі досягнуто 8 балів з 10.

Гарний результат є у виконанні критерії щодо антикорупційних органів та судової реформи - 7 балів з 10. У боротьбі за відмивання коштів прогрес гірший - лише 6 балів.

Але українські експерти також відзначили зовсім провальні сфери, які все ще недостатньо вдосконалені. Йдеться про відбір суддів Конституційного суду - тут рівень виконання вимог знизився з 3 до 2 балів.

Також 2 бали Україна отримала за проведення антиолігархічної реформи.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?