В ЄС відгукнулися на законопроєкт Зеленського про олігархів
Категорія
Політика
Дата публікації

В ЄС відгукнулися на законопроєкт Зеленського про олігархів

В ЄС відгукнулися на законопроєкт Зеленського про олігархів
Джерело:  online.ua

Законодавча пропозиція президента Володимира Зеленського стосовно визначення олігархів в українській політиці отримала попереднє схвалення на рівні Євросоюзу.

Джерело: РБК-Україна

За словами посла співдружності в Києві Матті Маасікаса, європейська сторона підтримує рішення, яке є початком роботи над проблемою впливу олігархів на економіку й політику держави.

Перш за все він зауважив, що офіційні особи в ЄС обізнані про законопроєкт “Про запобігання загроз національній безпеці, пов'язаних з надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)”, - який нещодавно внесли до Верховної Ради.

“Я вітаю рішучість президента Зеленського зайнятися вирішенням проблеми з глибоко вкоріненим впливом корисливих олігархічних інтересів на політичне та економічне життя України”, - наголосив Маасікас.

Дипломат додав, зміцнення державних інститутів, серед яких судова система, антимонопольні органи, суспільне мовлення, “має стояти в центрі цієї боротьби, щоб зміцнити верховенство закону, зміцнити довіру громадян України до державних інституцій і, що важливо, розкрити економічний потенціал України на благо всього українського народу”.

Законопроєкт про олігархів

Відповідний документ президент Зеленський вніс у Раду нещодавно у червні. У ньому говориться про фактори, які визначають особу як олігарха та які саме обмеження на таких осіб чекатимуть через внесення у реєстр.

Згідно з деталями законопроєкту, статус олігарха визначатимуть одразу 4 різні критерії:

  • особа — учасник політичних процесів;

  • особа має вплив на медіа;

  • особа виступає кінцевим бенефіціарним власником суб’єкту, що має монопольне становище на українському ринку;

  • загальна вартість активів цього бізнесмена перевищує мільйон прожиткових мінімумів працездатних громадян на 1 січня відповідного року.

Олігархами можуть бути різноманітні посадовці чи прямо пов’язані з ними особи.

Перш за все занесеним у список заборонять брати участь у приватизації, а також робити внесок у діяльність політичних партій. Такі особи мають на регулярній основі подавати декларації про майно й доходи, а в разі неподання на них чекатиме дисциплінарна чи політична відповідальність.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?