В ЄС заявили про готовність створити власний реєстр олігархів з України
Категорія
Політика
Дата публікації

В ЄС заявили про готовність створити власний реєстр олігархів з України

В ЄС заявили про готовність створити власний реєстр олігархів з України
Джерело:  online.ua

Європейська влада має спроможність розробити власний реєстр олігархів з України у разі нагальної потреби, за яким можуть бути введені певні обмеження - це підтвердив доповідач Європейської рахункової палати Юган Партс.

Джерело: Інтерфакс-Україна

За словами аудитора, йдеться про обмеження активності українських олігархів на європейському ринку чи заборону в’їзду.

“ЄС має розробити своєрідну модель того, як поводитися з цією групою людей, щоб обмежити їх можливості діяти на європейському ринку, зокрема відмивання грошей”, - наголосив експерт.

Він додав, що такі рішення відповідно законодавству ЄС ухвалює керівництво Європейської ради. Попри використання слова “обмеження” було уточнення, що йдеться не про санкції.

“Ми не говоримо про санкції, ми трохи скромніші - ми пропонуємо, що потрібно зробити, щоб ця антикорупційна стратегія Європейського Союзу була більш ефективною. І ми пропонуємо, щоб ішлося не тільки про співпрацю ЄС та українського уряду, а й щоб сам ЄС міг обмежити вплив і владу цих груп людей. Якщо ви хочете почути якісь імена, ви можете відкрити ЗМІ. Не нам називати імена, це не робота аудиторів”, - наголосив Партс.

Закон про олігархів

Народні депутати Верховної Ради у четвер, 23 вересня, провели голосування з приводу резонансного законопроєкту, який передбачає створення реєстру українських олігархів.

У законопроєкті говориться, що складатиме відповідний перелік осіб будуть представники Ради національної безпеки та оборони. Там ризикують опинитися всі, хто відповідатиме закладеним у тексті параметрам.

Наприклад:

  • Особа бере участь у політичному житті країни (підпадають топ-посадовці, включно з президентом, спікером парламенту, прем’єр-міністром, керівниками міністерств чи народними депутатами). Також людина може очолювати партію, фінансувати політсили, агітацію, мітинги.

  • Особа має важіль впливу на засоби масової інформації — йдеться про тих, хто, наприклад, є бенефіціаром чи контролером різних медіа, телеканалів, видань.

  • Особа виступає кінцевим бенефіціарним власником (контролером) природної монополії або бізнесу, що займає монопольне (домінантне) становище на одному з ринків протягом щонайменше року.

  • Особа володіє активами, загальна вартість яких перевищує мільйон прожиткових мінімумів, що наразі становить близько 2,2 мільярда гривень (80 мільйонів у доларах США).

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?