Рада ухвалила законопроєкт про реєстр олігархів України: що він передбачає
Категорія
Політика
Дата публікації

Рада ухвалила законопроєкт про реєстр олігархів України: що він передбачає

Рада ухвалила законопроєкт про реєстр олігархів України: що він передбачає
Джерело:  online.ua

Народні депутати Верховної Ради у четвер, 23 вересня, провели голосування з приводу резонансного законопроєкту, який передбачає створення реєстру українських олігархів.

Джерело: засідання парламенту

За офіційними даними, документ встановлює не тільки перелік, але й обмеження й правила, за якими мають діяти всі учасники офіційного олігархату.

У другому читанні законопроєкт отримав голоси 279 народних депутатів. З них 229 голосів надали представники пропрезидентської фракції “Слуга народу”, 18 представники фракції “За майбутнє”, ще 15 представники “Довіри”, 11 отримано від “Голосу”. Також його підтримали 6 позафракційних парламентарів.

Як створять реєстр олігархів в Україні

У законопроєкті говориться, що складатиме відповідний перелік осіб будуть представники Ради національної безпеки та оборони. Там ризикують опинитися всі, хто відповідатиме закладеним у тексті параметрам.

Наприклад:

  • Особа бере участь у політичному житті країни (підпадають топ-посадовці, включно з президентом, спікером парламенту, прем’єр-міністром, керівниками міністерств чи народними депутатами). Також людина може очолювати партію, фінансувати політсили, агітацію, мітинги.

  • Особа має важіль впливу на засоби масової інформації - йдеться про тих, хто, наприклад, є бенефіціаром чи контролером різних медіа, телеканалів, видань.

  • Особа виступає кінцевим бенефіціарним власником (контролером) природної монополії або бізнесу, що займає монопольне (домінантне) становище на одному з ринків протягом щонайменше року.

  • Особа володіє активами, загальна вартість яких перевищує мільйон прожиткових мінімумів, що наразі становить близько 2,2 мільярда гривень (80 мільйонів у доларах США).

Передбачається, що “офіційні” українські олігархи зазнають обмежень. Перш за все їм заборонять фінансувати будь-які партії, брати участь у приватизації. Також їх зобов’яжуть подавати електронну декларацію.

Водночас із цим кожен з посадовців має подавати декларацію про власні контакти, якщо він має олігархів у колі спілкування. Їм загрожує відставка з посади у разі відмови.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?