В Європі офіційно підтвердили новий рекорд спеки
Категорія
Світ
Дата публікації

В Європі офіційно підтвердили новий рекорд спеки

В Європі офіційно підтвердили новий рекорд спеки
Джерело:  online.ua

ООН офіційно заявила про реєстрацію нового температурного рекорду, який було встановлено 2021 року. Тоді температура на італійському острові Сицилія піднялася до 48,8 градусів за Цельсієм. За цим рекордом вимірюватимуть нинішню хвилю спеки.

Джерело: Science Alert

В Європі офіційно підтвердили новий рекорд спеки

Всесвітня метеорологічна організація (ВМО) Організації Об'єднаних Націй веде Всесвітній архів погодних та кліматичних екстремальних явищ і ретельно перевіряє будь-які заявлені дані, включаючи дані про температуру, опади, посушливість, швидкість вітру та блискавки.

Комітет експертів перевірив точність показань температури, але ще не опублікував повний звіт. Можливо, цей рекорд може бути побитий найближчими днями, коли спека посилиться, - йдеться у заяві організації.

Попередній рекорд був зафіксований в Афінах 10 липня 1977, тоді температура піднялася до 48 градусів Цельсія. Зазвичай про новий рекорд повідомляють у журналі, що рецензується, але ВМО заявила, що у неї поки не було можливості зробити цього.

Однак з огляду на поточну екстремальну спеку, що спостерігається в Європі, було оголошено, що температура 2021 року, зареєстрована на Сицилії, тепер підтверджений як поточний континентальний європейський температурний рекорд.

Водночас у ВМО заявили, що розглядатимуть усі повідомлення про нові рекорди температури, оскільки аномальна спека накрила південь Сполучених Штатів, Середземномор'я, Північну Африку, Близький Схід та деякі країни Азії, включаючи Китай.

Якщо будуть якісь нові рекорди екстремальних температур під час хвиль тепла, що продовжуються, ми випустимо швидку попередню оцінку, а потім почнемо детальні оцінки в рамках нашого ретельного процесу перевірки, — заявив Рендалл Червені, доповідач ВМО з погодних та кліматичних екстремальних явищ.

Вчені закликають владу реагувати на ці загрози

Це дуже велика кількість смертей… Ми знали про вплив спеки на смертність після 2003 року, але завдяки цьому аналізу ми бачимо, що для захисту населення потрібно ще багато чого зробити, – наголосив Хічам Ачебак, науковий співробітник INSERM та один з авторів дослідження.

Що важливо розуміти, 20 років тому під час однієї з найсильніших хвиль спеки в історії Європи було зафіксовано понад 70 тисяч надмірних смертей.

Науковці звертають увагу на те, що найчастіше жертвами спеки ставали люди похилого віку, старші за 80 років. Близько 63% померлих — жінки.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?