В Європі та НАТО оцінили наслідки виходу Росії з Договору про відкрите небо
Категорія
Світ
Дата публікації

В Європі та НАТО оцінили наслідки виходу Росії з Договору про відкрите небо

В Європі та НАТО оцінили наслідки виходу Росії з Договору про відкрите небо
Джерело:  online.ua

На міжнародній арені реально занепокоїлися після того, як стало офіційно відомо, що Росія остаточно вирішила вийти з Договору про відкрите небо після США. Керівництво Франції, Німеччини, Великої Британії та НАТО вважає, що цей крок офіційної Москви обернеться відчутними наслідки для безпеки світу. Світові лідери розчаровані позицією Росією, оскільки вона несе загрозу європейській безпеці та сприяє підвищенню рівня прозорості військової діяльності. Вони закликали команду російського президента Володимира Путіна переглянути це рішення. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу МЗС Німеччини.

"З великим жалем приймаємо ми до уваги заяву Росії про те, що вона почне підготовку до виходу з Договору з відкритого неба. Це є серйозним ударом по глобальній архітектурі контролю над озброєннями і будуть дуже відчутні наслідки для безпеки і довіри в північній півкулі", - відреагували в МЗС Німеччини на рішення Росії по ДОН.

У німецькому дипвідомстві вважають, що в інтересах Росії зберегти свою участь у Договорі про відкрите небо. Тому там розраховують, що Москва погодиться обговорити пропозицію інших країн-учасниць, щоб зберегти цей вкрай важливий для безпеки світу договір.

"Незалежно від рішення Росії, Німеччина продовжуватиме рішуче працювати над продовженням і модернізацією контролю над звичайними і ядерними озброєннями в Європі і для Європи - мета, якого відповідає інтересам всіх нас, якщо ми хочемо відповісти на виклики нашого часу для світу і безпеки", - підкреслили в МЗС Німеччини.

Аналогічним чином відреагували на вихід Росії з ДОН і в інших країнах Європи. У Франції та Великій Британії нагадали Москві, що цей договір зміцнює довіру між країнами, а рішення по Договору про відкрите небо зіграє негативну роль щодо відносин Росії з країнами північної півкулі. У НАТО при цьому звинуватили Росію в підриві світової беопасності і нагадали, що готові до діалогу з російською владою з цього питання. При цьому в Альянсі підкреслили, що саме Росія регулярно порушувала умови цієї угоди, підриваючи внесок цього важливого договору в безпеку і стабільність в євроатлантичному регіоні.

Нагадаємо, договір про відкрите небо підписали 34 країни світу після закінчення холодної війни. Він вступив в силу в 2002 році і дозволяв державам-підписантам пролітати над територією інших країн-учестниць зі спеціальним сенсорним обладнанням, щоб переконатися, що вони не готують зовнішніх військових дій. Україна також є учасницею цієї угоди. В Європі вважають вихід Росії з ДОН ударом по глобальній безпеці, який ще більше підірве міжнародні угоди про контроль над озброєннями. Світові лідери попереджають, що тепер міжнародна обстановка стане ще більш ризиковою і менш передбачуваною.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що влада України вважає нахабною спробу офіційної Москви в своїй позиції щодо Договору про відкрите небо легалізувати анексію Криму. У Міністерстві закордонних справ зазначили, що спроби Росії задекларувати в рамках Договору про відкрите небо так званий "російський статус" частини суверенної території України в межах Автономної Республіки Крим і Севастополя мають відверто провокаційний характер і спрямовані на підрив цього Договору та встановленого ним режиму відкритого неба.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?