В Євросоюзі є країна, яка може серйозно завадити Україні - Financial Times
Категорія
Світ
Дата публікації

В Євросоюзі є країна, яка може серйозно завадити Україні - Financial Times

В Євросоюзі є країна, яка може серйозно завадити Україні - Financial Times
Джерело:  Financial Times

Завтра за вечерею на засіданні Європейської ради прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте надасть своїм колегам-лідерам країн Євросоюзу деяких не найприємніші варіанти щодо

Угоди про асоціацію України з ЄС. Про це пише журналіст Дункан Робінсон в статті для Financial Times, переклад якої зробив ONLINE.UA.


Виборці

в Нідерландах виступили проти Угоди про асоціацію з Україною на референдумі в квітні

, в результаті чого дипломати в Брюсселі і Гаазі почали втрачати надії щодо документа. І з тих пір ситуація не поліпшилася.


Якщо Рютте не зможе дати тверді обіцянки з таких питань, як військові відносини між Україною і ЄС, майбутнє членство України в блоці, і не надасть чіткої гарантії щодо того, що голландські гроші не потраплять до Києва, існує дуже мало шансів, що парламентарії в Гаазі ратифікують Угоду про асоціацію.


Україна, прогнозує автор статті, може після цього бути додана в список ненадійних для зовнішньої політики ЄС країн. Угода про вільну торгівлю (Євросоюзу, - ред.) з Канадою не може отримати схвалення групи непокірних франкомовних представників блоку. Трансатлантичне торговельне та інвестиційне партнерство практично мертве. Угода ЄС з Туреччиною поки тримається, але може виявитися під тиском цієї осені, коли ще один раз впровадження безвізового режиму для громадян Туреччині не відбудеться.


Брюссель не може дозволити собі піддатися. Всі 27 інших держав-членів ратифікували Угоду про асоціацію. Відмовитися від військового співробітництва, наприклад, не вийде у держав Євросоюзу, які все більш насторожено ставляться до російської агресії. Будь-який компроміс взагалі робить всі майбутні угоди важчими.


Ще більше ускладнюють ситуацію голландські вибори, які пройдуть через п'ять місяців. У той час, як підтримка повномасштабного Nexit (термін, складений зі слів Netherlands (Нідерланди) і exit (вихід), що позначає ймовірний вихід Нідерландів з Євросоюзу, - ONLINE.UA) впала після голосування щодо Brexit в Британії, протистояння Брюсселю і раніше є дуже популярним способом отримання голосів виборців. Якби Рютте сказав Брюсселю "ні", його Ліберальна партія мало постраждала б.


Переговори між урядом Нідерландів і Брюсселем тягнутимуться протягом ще декількох тижнів. Рютте пообіцяв депутатам, що дасть відповідь 1 листопада, майже через сім місяців після голосування. Але мало хто очікує чогось, окрім ще однієї великої вм'ятини в зовнішній політиці ЄС.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?