В Хорватії оголосили про перехід на євро з початку наступного року
Категорія
Світ
Дата публікації

В Хорватії оголосили про перехід на євро з початку наступного року

В Хорватії оголосили про перехід на євро з початку наступного року
Джерело:  online.ua

Хорватія з 1 січня наступного року введе євро у грошовий обіг і стане 20 країною ЄС, яка схвалила це рішення. 

Джерело:   Financial Times

Хорватія переходить на євро з наступного року 

Перехід на євро для цієї європейської країни, яка незабаром увійде до Шенгенської зони, є логічним кроком, бо на єдину валюту єврозони тут вже припадає половина всіх банківських депозитів і 60% усіх кредитів.

Як пише FT, це більше, ніж у будь-якій країні за межами єврозони.

Крім того, на думку оглядачів видання, це стане символічним стимулом для європейської єдності, оскільки Росія намагається підірвати її своєю війною проти України.

Це - вотум довіри до зони євро, і Хорватія безумовно виграє від щита євро, - зазначила голова Євробанку Крістін Лагард.

За словами експертів, перехід на євро та відмова від хорватської  куни буде позитивно впливати на економіку країни, оскільки наявність єдиної валютної зони у країні з 4-мільйонним населенням зробить її привабливішою для іноземних інвестицій і мотивує зовнішню торгівлю і майже 70% туризму.

Хорватія - це країна, яка отримає найбільший прибуток від вступу до єврозони, оскільки це усуне валютний ризик, який у Хорватії найвищий, - зазначив голова Центробанку Хорватії Борис Вуйчич.

Вуйчич зазначив, що  Хорватія має валютні резерви у розмірі 27 млрд євро - це 40% ВВП країни.

При цьому прибутковість 10-річних державних облігацій Хорватії склала близько 3,5%, що нижче, ніж в Італії та Греції, і трохи вище, ніж в Іспанії, хоча країна ще не приєдналася до євро.

Тобто, як наголосив Вуйчич, існує величезний ефект довіри.

Він визнав ризик того, що хорватські споживачі звинувачуватимуть саме євро у високій інфляції, яка минулого місяця досягла 13,5%.

Проте в середньому країни, які перейшли на євро, зазнали зростання інфляції всього на 0,2-0,4 п. п., хоча й у періоди нижчого зростання цін.

Щоб підвищити прозорість ціноутворення, магазини в Хорватії з вересня наступного року мають відображати вартість товарів як у кунах, так і євро, і робитимуть це до кінця 2023 року. Підприємствам погрожують штрафами, якщо ті спробують скористатися просто підвищенням цін.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?