В Ісландії прокинувся новий небезпечний вулкан
Категорія
Світ
Дата публікації

В Ісландії прокинувся новий небезпечний вулкан

В Ісландії прокинувся новий небезпечний вулкан
Джерело:  online.ua

Прямо зараз в Ісландії вивергається новий вулкан, який додається до кількох інших, що прокинулися протягом останніх років.

Джерело: Futurism

В Ісландії прокинувся новий небезпечний вулкан

Тим часом деякі вчені вважають це останньою ознакою того, що регіон, який століттями перебував у стані спокою, зазнає набагато більшої вулканічної активності в найближчому майбутньому.

Вулкан, розташований усього за годину їзди на південний захід від столиці Рейк'явіка, вибухнув зливою гарячої лави й отруйного газу 10 липня, тоді як весь регіон перед цим пережив численні землетруси. Вже за тиждень після свого вогняного народження маленький вулкан виріс майже до 30 метрів.

Неспокійне майбутнє

Всі ознаки вказують на посилення вулканічної активності, яка може тривати протягом кількох поколінь, тобто десятиліттями. Вчені вже не вперше говорять про таку ймовірність – наприклад, у торішній статті для National Geographic – але досі лише спостерігали за процесами, збираючи докази.

За даними National Geographic, ця зона перебувала у стані спокою майже 800 років, поки у 2021 році не сталося перше виверження. Розплавлена лава тепер виходить на поверхню через тріщини, оскільки півострів Рейк'янес розташований на вершині Серединно-Атлантичного хребта, який розділяє дві великі тектонічні плити – Північноамериканську та Євразійську. Обидві плити з роками потроху розсуваються, сприяючи розростанню тріщин.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?