В Іспанії розслідують контрабандне ввезення російської нафти до країни
Категорія
Світ
Дата публікації

В Іспанії розслідують контрабандне ввезення російської нафти до країни

В Іспанії розслідують контрабандне ввезення російської нафти до країни
Джерело:  online.ua

В уряді Іспанії оголосили про початок розслідування щодо ймовірного ввезення російської нафти до країни за допомогою сторонніх держав. 

Джерело:   Le Monde

Що відомо про контрабанду російської нафти до Іспанії

За найменших підозр необхідно перевірити, чи надходять імпортовані продукти із зазначеного місця або з іншої країни, і чи не було будь-яких порушень, -зазначила міністр енергетики Тереза Рібера.

Побоювання через контрабандне ввезення російської нафти через треті країни змусило іспанський уряд оголосити про проведення розслідування.

Міністр заявила, що імпорт палива теоретично супроводжується документами, що підтверджують його походження.

Наразі в країнах ЄС діє заборона на імпорт нафтопродуктів з РФ.

Однак експерти та представники нафтової промисловості підозрюють, що Росія, яка звернулася до інших ринків, як-от Китай та Індія, як і раніше, експортує нафту в ЄС через треті країни, де її походження приховується.

При цьому Рібера зазначила, що Іспанія наполягає на запровадженні в ЄС системи сертифікації з метою визначення джерела імпорту енергоносіїв та дотримання антиросійських санкцій.

Міністр енергетики Іспанії Тереза Рібера направить листа до Європейської комісії вже наступного тижня, - зазначається у відповідному матеріалі Reuters.

За інформацією видання, виконавчий директор іспанської енергетичної компанії Repsol заявив, що російське дизельне паливо, як і раніше, надходить до Європи через треті країни.

Пропозиція Іспанії вимагатиме, щоб порти, нафтопереробні заводи та експортери включали всі елементи постачання, включаючи обсяг та дату. Це має бути гарантією, що імпорт, що прибуває на територію ЄС, не підпадає під жоден із затверджених пакетів санкцій.

Іспанія вже посилила перевірки імпортних документів, але поки що не виявила жодних доказів імпорту російського дизельного палива.

В Індіі заявляють про намір збільшити обсяги переробки російської нафти 

Індійська нафтопереробна компанія Chennai Petroleum планує вдвічі збільшити обсяги переробки російської нафти.

Минулого фінансового року Росія стала найбільшим постачальником нафти до Індії.

У 2023/24 році компанія має намір задовольнити 20-25% своїх потреб у нафті за рахунок постачання з Росії. Компанія купує російську нафту за спотовими угодами, - зазначив представник компанії Кумар Агравала.

Chennai Petroleum, дочірня компанія Indian Oil Corp, управляє нафтопереробним заводом Маналі потужністю 210 000 барелів на добу в штаті Тамілнад.

За словами Агравала, минулого фінансового року він переробив близько 1,4 млн тонн або 28 тис барелів на добу російської нафти, що еквівалентно приблизно 13% від загального обсягу перероблення сирої нафти.

У березневому кварталі компанія переробила 500 тис тонн або близько 41 тис барелів на добу російської нафти, що становить близько 22% загального обсягу перероблення сирої нафти.

Агравала сказав, що Chennai Petroleum продовжить купувати російську нафту, навіть якщо ціна буде вищою за встановлену межу в 60 доларів за барель, за умови відсутності юридичних перешкод або перешкод для дотримання нормативних вимог.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?