В Іспанії знесли останній пам'ятник диктатору-каудильйо Франко
Категорія
Світ
Дата публікації

В Іспанії знесли останній пам'ятник диктатору-каудильйо Франко

В Іспанії знесли останній пам'ятник диктатору-каудильйо Франко
Джерело:  online.ua

Фігура диктатора Франсіско Франко продовжує бути культовою серед певної частки населення Іспанії попри встановлення наприкінці 1930-х там фашистського режиму. Влада королівства упродовж кількох останніх десятиріч планомірно бореться з культовою спадщиною диктатори. Напередодні було знесено останній пам’ятник каудильйо, який залишався у містечку Мелілья. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на BBC.

За оприлюдненими деталями, знесенню передувало голосування на місцевому рівні, під час якого однозначно проти виступила ультраправа партія Vox.

Робітники вже невдовзі зруйнували частку постаменту, а скульптуру генерала Франко зняли. Вона стояла біля старовинних воріт містечка.

Нагадаємо, Франсіско Франко правив Іспанією упродовж період з 1939 до 1975 роки, аж до самої смерті. Пам’ятник створив скульптор Енріке Ново Альварес через три роки після смерті диктатора.

Франко здобув владу в Іспанії за підсумками громадянської війни 1936-1939 років. Її розпочали націоналісти разом з ультраправими угрупуваннями, флагманом яких стала партія “Фаланга” - фактично іспанський аналог фашистських сил італійця Беніто Муссоліні.

Сам майбутній диктатор мав успішну військову кар’єру до втручання в політику. Він серед інших обурився напередодні війни приходом після виборів до влади в іспанській республіці коаліції з соціалістичних, демократичних, анархістських та комуністичних сил. Це й спровокувало події, які республіканці назвуть “заколотом” проти легітимного уряду.

Франко після отримання статусу каудильйо (“вождь”) встановив в Іспанії диктатуру з єдиною дозволеною партією - “Фалангою”. Утім, попри союзницькі відносини з режимами Муссоліні та навіть Адольфа Гітлера, він примудрився “грати” в обидві сторони — у Другу світову війну Іспанію не ввів, ігнорував єврейську міграцію чи міграцію інших біженців у королівство, а пізніше взагалі критикував нацистів за їхні загарбницькі амбіції.

Поховали диктатора на території помпезного меморіального комплексу, присвяченого учасникам і жертвами громадянської війни. Це пізніше стало причиною критики, оскільки з трагічного для обох сторін пам’ятника комплекс перетворився з роками на місце паломництва ультраправих.

Як повідомляв ONLINE.UA, у жовтні 2019 року іспанська влада провела перепоховання решток колишнього диктатора Франсіско Франко.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?