В космос запустили найбільший телескоп на Землі
Категорія
Технології
Дата публікації

В космос запустили найбільший телескоп на Землі

В космос запустили найбільший телескоп на Землі
Джерело:  online.ua

25 грудня з космодрому Куру у Французькій Гвіані ракета-носій "Аріан-5" вивела на орбіту найбільший в історії людства телескоп "Джеймс Вебб".

Джерело: NASA

Новий телескоп "Джеймс Вебб"

Цей телескоп вартісттю понад 10 млрд долларів має замінити легендарний "Хаббл", який працює з 1990 року.

Новий апарат є гордістю NASA і надією сучасної науки.

За допомогою нового телескопу астрономи сподіваються отримати інформацію, яке допоможе краще зрозуміти еволюцію Всесвіту а також шукати сліди життя поза межами Землі.

"Джеймс Вебб" здатен вести спостереження за об'єктами, світність яких у мільярди разів слабша, ніж у зірок, які можна побачити неозброєним оком.

Вчені сподіваються отримати більше інформації про дуже далекі космічні об'єкти, вік яких може становити понад 13 млрд років.

Телескоп отримав свою назву на честь другого керівника NASA Джеймса Вебба. Унікальний апарат розробили американське, канадське та європейське космічні агентства.

Над створенням телескопа працювали більше 2 тис фахівців.

Апарат вагою 6,5 тонн вміє вловлювати світло в діапазоні довжини хвиль від півмікрону — нижньої межі видимого світла, до середнього інфрачервоного діапазону 25 мікрон. Для цього телескоп оснащений найбільшим дзеркалом серед усіх запущених у космос телескопів — його діаметр становить 6,5 метрів.

Телескоп відправили до космосу під захистом величезної зоряної парасольки, яка буде захищати апарат від руйнівного зоряного випромінювання площею 150 кв метрів.

Цей щит у вигляді гігантської квітки захистить телескоп від зоряного випромінювання. Він складається з п'яти шарів поліамідної плівки із золота, кожен з яких не товщі за людське волосся. За допомогою цієї технології телескоп буде працювати в оптимальному температурному режимі, що знаходиться в межах -266 ° С, що всього на 7 ° С вище абсолютного нуля.

 Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?