Телескоп Hubble зафіксував вибух зорі в сузір’ї Центавра
Категорія
Технології
Дата публікації

Телескоп Hubble зафіксував вибух зорі в сузір’ї Центавра

Телескоп Hubble зафіксував вибух зорі в сузір’ї Центавра
Джерело:  online.ua

Космічний телескоп Хаббл NASA/ESA зробив фото збоку спіральної галактики NGC 3568 з перемикачами в сузір'ї Центавра. Ця галактика розташована за 57 мільйонів світлових років від Чумацького Шляху. 

Джерело: The European Space Agency

Хоча більшість астрономічних відкриттів є роботою команд професійних астрономів, це виявили астрономи-любителі з Backyard Observatory Search Supernova в Новій Зеландії. Віддані астрономи-любителі часто роблять інтригуючі відкриття, зокрема швидкоплинні астрономічні явища. Світло від вибуху наднової в NGC 3568, спричинене титанічним вибухом, досягло Землі у 2014 році. Цей вибух фактично супроводжував загибель масивної зірки. Фіксацію вдалось зробити за допомогою ширококутної камери Wide Field Camera 3 (WFC3) і вдосконаленої камери для спостережень (Advanced Camera for Surveys, ACS).

Поєднавши наземні спостереження з даними камер "Хаббла", астрономи зібрали величезну кількість даних про зв'язки між молодими зірками та хмарами холодного газу, в яких вони утворюються.

 Галактику NGC 3568 відкрив британський астроном та фотограф Джон Гершель

Вищезгадану галактику NGC 3568 відкрив британський математик, астроном, хімік та фотограф Джон Гершель. Він відомий також тим, що є автором сучасних назв супутників Сатурна, які він запропонував науковому товариству в 1847 році. Також цей чоловік зробив неабиякий внесок в науку про фотографію. Ще перед своїм відкриттям згаданої галактики він у  1842 році винайшов ціанотипію, досліджував хімічну енергію ультрафіолетових променів. Проводив також досліди з ботаніки, крім іншого досліджував дальтонізм.

Згдане нами спостереження Хаббла походить із накопичення даних, зібраних за допомогою майбутнього космічного телескопа Джеймса Вебба NASA/ESA/CSA. Однією з ключових наукових цілей Вебба є дослідження життєвого циклу зірок, зокрема, як і де зірки народжуються. Оскільки Вебб спостерігає на інфрачервоних хвилях, він зможе зазирнути крізь хмари газу та пилу в зоряних розсадниках і спостерігати за молодими зірками всередині. Чудова чутливість Вебба навіть дозволить астрономам безпосередньо досліджувати слабкі протозоряні ядра — ранні етапи народження зірок.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?