В Кремлі оголосили Генічеськ новою столицею окупованої частини Херсонщини
Категорія
Україна
Дата публікації

В Кремлі оголосили Генічеськ новою столицею окупованої частини Херсонщини

В Кремлі оголосили Генічеськ новою столицею окупованої частини Херсонщини
Джерело:  online.ua

Після ганебної втечі з Херсону окупаційної російської армії, у Кремлі вирішили зробити тимчасовим адміністративним центром окупованої частини Херсонщини Генічеськ.

Джерело: РосЗМІ

Окупанти вигадали собі нову столицю окупованої частини Херсонщини 

Генічеськ був обраний тимчасовою столицею Херсонської області, там знаходяться основні органи влади, - заявив один з так званих представників окупаційної влади.

Між тим навіть кремлівські пропагандисти після втечі армії РФ з Херсону не можуть знайти відповідного виправдання черговій ганебній поразці окупантів.

Зокрема, пропагандистка каналу "Росія 1" Ольга Скабєєва у прямому ефірі почала розповідати про повернення українських військових до Херсону і намагалась хоч якось виправдати дії армії РФ.

Одразу скажу, часи важкі, всі все розуміють. Через Херсон переймаємося... Рішення ухвалено, рішення складне. Нам сказали, що воно пов'язане з бажанням зберегти російську армію, - почала скиглити Скаєєва.

Вона додала, що у разі втрати армії РФ не зможе розраховувати на нові перемоги.

Вона каже, що російська армія ганебно втекла з Херсона через "проблеми з постачанням, в тому числі боєприпасами".

Між тим директор Інституту водних проблем і меліорації НААН Михайло Яцюк застеріг, що загроза удару по дамбі Каховської ГЕС, про що так багато кажуть кремлівські пропагандисти, залишить без водозабезпечення 3 регіони України та створить загрозу для всього Чорноморського басейну.

За словами Яцюка, з-поміж наслідків підриву дамби майже напевно буде аварійна зупинка роботи ЗАЕС, яка фактично живиться водою Каховського водосховища, і підтоплення близько 80 населених пунктів Херсонської області нижче греблі.

Підрив викличне гідродинамічну аварію, внаслідок якої може сформуватись катастрофічний паводок руйнівної сили.

Так, це буде хвиля. Але перепад висот між нижнім і верхнім шаром водосховища не настільки великий — всього десь 15−16 метрів. Тобто це не буде якесь катастрофічне цунамі, реально може сформуватись хвиля у 2−3 метри. Але навіть вона може призвести до дуже руйнівним наслідків через свою високу потужність і швидкість потоку. Вона буде змивати на своєму шляху рештки будівель та дерев і якщо люди не будуть попереджені - вони просто не встигнуть фізично зреагувати, - наголошує експерт-науковець.

У людей буде 10-15 хвилин на порятунок. В такому випадку мешканцям постраждалих районів необхідно дістатися до підвищення чи пагорба.

У разі підриву дамби без води залишаться Дніпропетровська, Запорізька та Херсонська області. Понад те, це також призведе до зростання процесів опустелювання, "і без води ми будемо втрачати врожаї".

В такому випадку втрачений ресурс з Дніпра доведеться знову звідкись накопичити.

Насправді, в Україні є тільки два водосховища багаторічного регулювання — Каховське та Кременчуцьке. Решта сезонні, тобто ресурсів там недостатньо і вони можуть наповнювати тільки у певні пори року. Для Києва це теж буде мати ризики, бо місто має три джерела водопостачання — Київське водосховище, Десна і підземний водний горизонт. Якщо через маловодність ми втрачаємо хоча б одне з них — це ризики для киян, - підкреслив науковець.

Дії росіян загрожують зміні клімату всього Чорноморського басейну.

Якщо відбудеться така катастрофа, то вона буде мати вплив на всі без виключення країни Чорноморського басейну — на Туреччину, Грузію, Болгарію, Румунію і навіть на Молдову. Каховське водосховище побудоване в 50−60-х роках і з того часу стало невід'ємною складовою цілої екосистеми. Тож руйнування дамби та рух води вплине буквально на все: на флору і фауну у водоймах Чорного моря, на гідрологічний режим, на режим руху повітряних мас та на мікроклімат... Якщо південь залишити без зрошення, будуть серйозні мікрокліматичні зміни на території всіх сусідніх країн, - зазначив Яцюк.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?