В Міненерго оцінили, чи можливі віялові відключення електрики в Україні
Категорія
Економіка
Дата публікації

В Міненерго оцінили, чи можливі віялові відключення електрики в Україні

В Міненерго оцінили, чи можливі віялові відключення електрики в Україні
Джерело:  online.ua

У Міністерстві енергетики оголосили, що період найсуворіших холодів Україна пережила без віялових відключень на електростанціях. Виконувач обов’язків голови відомства Юрій Вітренко наголосив, цього не сталося навіть попри рекордно малі запаси вугілля. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на “Економічну правду”.

За словами посадовця, наразі взагалі не стоїть питання про якісь відключення.

“Дійсно, ми пройшли період холодів, багато хто лякав, що будуть віялові відключення. Але ми пройшли, і не було ніяких відключень”, - пояснив Вітренко.

Водночас в.о. міністра визнав системні проблеми в енергетиці країни.

“Система розбалансована як технічно, так і фінансово. І ці речі пов’язані, бо вугілля на складах – це питання і економічне, коли не вистачає грошей або немає економічних стимулів накопичувати вугілля”, - додав він.

Критично низькі запаси твердого палива на ТЕС зумовлене надзвичайно великим споживанням електроенергії населенням у 4-му кварталі 2020 року. Споживання відзначилося показниками докризового рівня, а це не збігалося з попередніми прогнозами.

“Крім того, “Енергоатом” почав ремонт. Але він дивився на прогноз, який робило міністерство і розумів, що може виконати навіть якщо поставить певні блоки в ремонт. І ось що виходить: “Енергоатом” ставить блоки в ремонт, сонце і вітер дає менше електроенергії, а люди починають набагато більше споживати”, - наголосив Вітренко.

Він зауважив, на початку зимового сезону торік запаси вугілля були рекордними у позитивний бік, але ситуація зі “стрибком” споживання усе змінила.

Як повідомляв ONLINE.UA, радник президента України Володимира Зеленського з економічних питань Олег Устенко спрогнозував економічне зростання країни у 2021 році. Але для того, щоб економіка відновилася, на його думку, влада повинна виконати кілька умов.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?