В Міненерго пояснили ситуацію з подорожчанням газу
Категорія
Економіка
Дата публікації

В Міненерго пояснили ситуацію з подорожчанням газу

В Міненерго пояснили ситуацію з подорожчанням газу
Джерело:  online.ua

У Міністерстві енергетики звернули увагу на надзвичайний дефіцитна європейському газовому ринку, який спричинив сьогоденне підвищення цін на паливо в Україні.

Джерело: засідання Верховної Ради

За словами міністра Германа Залущенка, який виступив із доповіддю в українському парламенті у п’ятницю, 18 червня, місячні ціни на паливо для населення зростатимуть надалі на тлі дефіциту.

“Якщо в Європі й надалі буде такий дефіцит газу, як сьогодні, то місячна ціна може бути ще більшою. Але це не стосується річного тарифу на газ, який діятиме до 1 травня 2022 року”, - наголосив він.

Посадовець додав, попри досягнення місячною ціною на газ показника в 12 гривень за кубічний метр, річна фіксована ціна залишається вигіднішою та не перевищує встановлених 8 гривень за куб.

Ціна на газ в Україні

Нещодавно керівництво НАК “Нафтогаз України” вирішило підвищити місячну ціну на газ у червні до 11,94 гривні за кубометр. Водночас із цим зафіксований на рік показник становить 7,96 гривні за кубометр.

Поясненням для такого рішення стала заява про поточну ситуацію на європейському рівні, де зареєстрували ледь не найвищу ціну за останні 4 чи 5 років. Тенденція на подальше зростання також залишається.

Причиною подорожчання, як вважається, стало коливання цін на енергоринках, яке своєю чергою вже зумовлене штучним обмеженням постачання з боку Росії. Таким чином офіційна Москва намагається штучно й вручну тиснути для завершення будівництва газогону “Північний потік-2”.

“Ціни на газ в Україні завжди корелюються з цінами на європейських хабах, оскільки наша країна інтегрована в європейський газовий ринок з 2015 року. Україна імпортує 30% від загальних обсягів споживання, тому ціни на газ формуються, виходячи з динаміки цін на європейських торгових майданчиках. В середньому на початок червня ціни на газ в Європі досягали 25,9 євро/ МВт-год, що трохи більше 270 доларів за тисячу кубометрів”, - констатували в “Нафтогазі”,

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?