Україна готує потужний удар проти російського Газпрому
Категорія
Економіка
Дата публікації

Україна готує потужний удар проти російського Газпрому

Україна готує потужний удар проти російського Газпрому
Джерело:  online.ua

Україна домагається розблокування транзиту газу з Центральної Азії, який вже 15 років блокує Росія. Якщо російський "Газпром" знову проігнорує запити української сторони, то "Нафтогаз" подасть позов проти російського енергетичного гіганта в міжнародний арбітраж.

Джерело: Financial Times

Виконавчий директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко розповів, що зараз українська компанія готує офіційні запити на забезпечення поставок газу з Центральної Азії та отримання дозволу на його транспортування трубопроводами "Газпрому". Він попередив, що на узгодження можуть піти місяці, але якщо "Газпром" відмовить Україні, то наступним кроком буде скарга в Єврокомісію і арбітражний суд.

"Це змінить правила гри, тому що, як ми всі розуміємо, існує величезний потенціал в основному для транспортування газу з Центральної Азії через Україну в Європу. Йдеться про десятки мільярдів кубометрів. Один тільки центральноазіатський газ може заповнити всю газотранспортну систему України", - пояснив Вітренко.

Нові позови Нафтогазу проти Газпрому

До цього Вітренко анонсував, що "Нафтогаз" почав документувати зловживання російським "Газпромом" домінуючим становищем на ринку газу. Після того, як будуть встановлені нові факти порушень російського газового монополіста, Україна подасть скаргу в європейський антимонопольний орган і арбітражний суд.

Вітренко пояснював, що поки "Газпром" блокує можливість доступу до покупки російського або середньоазіатського газу для транзиту через Україну, ідея створення консорціуму з управління ГТС України не зацікавить її потенційних учасників.

"Ми робили європейські правила для того, щоб за європейськими правилами працювати з "Газпромом". А це означає, що інші компанії могли б отримати доступ до транзитних потужностей української ГТС", - підкреслював глава "Нафтогазу".

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?