В Мінкульті анонсували завершення реставрації 31 об’єкту культурної спадщини
Категорія
Культура
Дата публікації

В Мінкульті анонсували завершення реставрації 31 об’єкту культурної спадщини

В Мінкульті анонсували завершення реставрації 31 об’єкту культурної спадщини
Джерело:  online.ua

У міністерстві культури анонсували завершення до кінця року реставрації трьох десятків об’єктів архітектури, що належать до культурної спадщини країни. Про це повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Джерело: Facebook-акаунт міністра культури

Маються на увазі споруди, де станом на сьогодні роботи розпочались або незабаром розпочнуться.

Насамперед йдеться про такі споруди, як: Національний заповідник «Софія Київська»; Державний історико-архітектурний заповідник «Хотинська фортеця; Національний заповідник «Хортиця»; частину протиаварійних робіт у Національному заповіднику «Києво-Печерська лавра» та реставрацію Троїцької надбрамної церкви (корпус №27); Національну музичну академію України імені Чайковського; Національний заповідник «Замки Тернопілля»; Національний художній музей у Києві; Національний заповідник «Києво-Печерська лавра»; Національний заповідник «Давній Галич»; Львівську національну галерею мистецтв ім. Б.Возницького.

Загальна кількість об’єктів, стан яких збираються суттєво покращити, - 150 .

“Це лише початок. Процес «Великої реставрації» по факту не зупинити. І 150 об’єктів – не межа. На території нашої країни їх в рази більше. Особливо тих, що знаходяться в аварійному стані і чекати вже не можуть» - зазначає міністр.

Мінкульт планує відстоювати в бюджеті-2022 кошти на згаданий проєкт Велика Реставрація, зокрема, першочергову реставрацію 50 будівель, відновлення яких вважають нагальним. У відомстві очікують, що на проєкт буде виділено близько 5 млрд грн з державного бюджету.

“Вже сформовано проект розпорядження, про затвердження переліку проектів, яким для проведення ремонтно-реставраційних та консерваційних робіт буде спрямована субвенція. Завтра він буде розглядатись на Кабміні» - заявив міністр.

Крім раніше перелічених, мають намір також покращити стан камерної сцени національного академічного українського драматичного театру імені Марії Заньковецької та провести роботи за проєктом «Реставрація пам’ятки історії, архітектури національного значення кін. XVIII ст., “Альтанки М. І. Глінки” національного історико-культурного заповідника «Качанівка».

Минулого тижня у відомствівиступили з новою заявою стосовно Гостиного двору в історичному центрі Києва — незабаром його територію вже буде прибрано для подальшого відновлення будівлі. За словами Ткаченка, на фасад історичної пам’ятки початку XIX сторіччя вже натягнули захисну сітку.

“Продовжуємо вживати заходів для відновлення Гостинного двору. Наразі на фасад пам’ятки культури національного значення вже натягнута захисна сітка, а сам об’єкт охороняє нацполіція, а не приватна компанія тих, хто свого часу претендував на цю будівлю. Також розпочинається прибирання території, яка була занедбана всі ці роки”, — уточнив посадовець.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?