В МВФ прогнозують важкий рік для світової економіки
Категорія
Економіка
Дата публікації

В МВФ прогнозують важкий рік для світової економіки

В МВФ прогнозують важкий рік для світової економіки
Джерело:  online.ua

За словами директора-розпорядника МВФ Крісталіни Георгієвої, аналітики фонду очікують, що нинішній рік буде дуже важким для світової економіки, а показники глобального зростання сповільняться до 3%.

Джерело: сайт МВФ

Що в МВФ очікують у світовій економіці протягом цього року 

На економічну активність тиснуть наслідки пандемії, війна в Україні та посилення монетарної політики. Навіть з кращими прогнозами на 2024 рік, глобальне зростання залишатиметься значно нижчим за історичний середній показник у 3,8%, - зазначає Георгієва.

Вона підкреслила, що у короткостроковій перспективі зростання темпів світової економіки буде слабким.

Невизначеність надзвичайно висока, в тому числі через ризики геоекономічної фрагментації, яка може призвести до розколу світу на конкуруючі економічні блоки - "небезпечного поділу", який зробить усіх біднішими та вразливішими, - наголосила Георгієва.

Які ризики загрожують світовій економіці 

За словами директора-розпорядника МВФ, наразі зростає кількість ризиків для фінансової системи. Це пов'язано із підвищенням базових кредитних ставок переважною більшістю центральних банків багатьох країн світу.

Георгієва зазначила, що такі кроки неминуче викликають потрясіння у фінансовому секторі багатьох розвинених країн.

Політики рішуче діяли у відповідь на ризики фінансової стабільності, а центральні банки розвинутих економічних систем посилили надання ліквідності в доларах США. Ці дії певною мірою зменшили напругу на ринку, але невизначеність є високою, що підкреслює необхідність бути пильними, - підкреслила директор МВФ.

За її словами, наразі в Китаї спостерігається сильне відновлення економіки, і січневий прогноз МВФ передбачає зростання ВВП на рівні 5,2% цього року.

У 2023 році на Китай припадатиме приблизно одна третина світового зростання, що дасть довгоочікуваний підйом світовій економіці, - зазначила Георгієва.

При цьому вона додала, що зростання ВВП Китаю на 1% призводить до збільшення зростання в інших азійських економіках у середньому на 0,3%.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?