В NASA "скасували" кінець світу в 2029 році
Категорія
Технології
Дата публікації

В NASA "скасували" кінець світу в 2029 році

В NASA "скасували" кінець світу в 2029 році
Джерело:  online.ua

Найбільш небезпечний для Землі астероїд Апофіс, виявлений в 2004 році, міг зіткнутися з нашою планетою в 2029 році, але цього не станеться. Як виявилося, в космічному агентстві NASA переоцінили його небезпеку. Вчені провели детальне дослідження і прийшли до висновку, що Апофіс не зіткнеться із Землею ні в 2029, ні в 2036 році. А це означає, що кінець світу, яким лякали жителів планети, скасовується. У найближчі 100 років, як запевняють астрономи, Апофіс не несе небезпеки для землян, хоча і залишається ймовірність його зіткнення з нашою планетою в 2068 році. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на офіційний сайт NASA.

Більш точно визначити траєкторію польоту астероїда вченим вдалося на початку березня. За допомогою потужного радіолокаційного обладнання їм вдалося з надзвичайною точністю дізнатися його орбіту навколо Сонця. Отримані дані дозволили з упевненістю виключити будь-який ризик зіткнення Апофіса з Землею мінімум до 2068 року.

"Зіткнення в 2068 році малоймовірно, і наші розрахунки не показують ніякого ризику зіткнення в найближчі 100 років. За підтримки недавніх оптичних спостережень і додаткових радіолокаційних спостережень невизначеність орбіти Апофіса зменшилася з сотень кілометрів до декількох кілометрів за прогнозами на 2029 рік. Це значно покращило знання його розташування в 2029 році. Тепер ми можемо видалити Апофіса зі списку небезпечних об'єктів ", - пояснив Давид Фарноккіа з Центру досліджень навколоземних об'єктів NASA, який керував дослідженням.

Розрахунки NASA щодо Апофіса були зроблені за допомогою 70-метрової антени в обсерваторії Голдстоун, яка розташована в пустелі Мохаве в південній Каліфорнії, а також 100-метрового телескопа Грін-Бенк в Західній Вірджинії. Голдстоун вів прийом сигналу, а Грін-Бенк здійснював "бістатичний експеримент", який подвоїв силу сигналу. Отримані дані дозволили вченим розрахувати, що наступне зближення Апофіса з Землею має відбутися 13 квітня 2029 року. У цей день астероїд пройде в межах 32 тисяч км від поверхні Землі, що дорівнює приблизно однієї десятої відстані між Землею і Місяцем. Під час цього зближення Апофіс буде видно спостерігачам в Східній півкулі Землі, включаючи Азію, Африку і деяких частинах Європи. Як говорять учені, його можна буде побачити без телескопа і бінокля.

Як відомо, астероїд Апофіс схожий за формою на арахіс, а його діаметр становить не менше 340 метрів. Його назвали на честь давньоєгипетського бога хаосу і темряви, оскільки за всіма параметрами цей космічний об'єкт потрапив в категорію найбільш небезпечних астероїдів для Землі, через які може настати кінець світу.

Зближення Апофіса з Землею в 2029 році - відео комп'ютерного моделювання:

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що кілька днів тому повз Землі промчався найбільший астероїд 2021 року  діаметром майже 1 км. Він являє високу цінність для вчених, у яких з'явився унікальна можливість вивчити гігантське космічне тіло детально.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?