В НБУ прийняли резонансне рішення після гучного скандалу
Категорія
Економіка
Дата публікації

В НБУ прийняли резонансне рішення після гучного скандалу

В НБУ прийняли резонансне рішення після гучного скандалу
Джерело:  online.ua

Скандал з доганами двом членам правління НБУ Катерині Рожкової і Дмитру Сологубу набирає обертів. На засіданні правління Національного банку тепер вирішили позбавити більшої частини повноважень Рожкову, яка займає пост першого заступника глави НБУ. Більшість її повноважень перейшли до глави НБУ Кирилу Шевченко. Також в НБУ внесли зміни в розподіл вертикалей підпорядкування за членами правління Нацбанку. Тепер в пряме підпорядкування Шевченко попали 15 підрозділів - майже половина структурних одиниць НБУ, а Рожкова більше не зможе здійснювати контроль за регулюванням банківської сфери. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу НБУ.

Відзначається, що в НБУ з'явилася нова вертикаль - "Регулювання фінансового сектора". До неї віднесли Департамент методології регулювання діяльності банків, Департамент методології регулювання діяльності небанківських фінансових установ, Управління захисту прав споживачів фінансових послуг та Департамент з управління діяльністю корпоративного недержавного пенсійного фонду Національного банку України. Керівництво та контроль за діяльністю підрозділів цієї вертикалі буде здійснювати Рожкова.

Також правління НБУ вертикаль "Пруденційного нагляду" приєднало до вертикалі "Загальний блок". До неї додатково віднесли департаменти банківського нагляду, виїзних перевірок, ліцензування, фінансового моніторингу, аналітики та наглядових технологій, нагляду за ринком небанківських фінансових послуг. Загальне керівництво цією вертикаллю буде здійснювати глава НБУ Кирило Шевченко.

"Керівництво та контроль за вертикаллю «Монетарна стабільність», як і раніше буде здійснювати Дмитро Сологуб, заступник Голови Національного банку. Як і раніше, керівництво і контроль за вертикаллю «Платіжні системи і грошовий обіг» буде здійснювати Олексій Шабан, заступник Голови Національного банку" , - уточнили в НБУ.

Нагадаємо, 2 жовтня Рада Національного банку оголосив заступникам голови НБУ Катерині Рожкової і Дмитру Сологубу догани "за порушення розпорядчих актів НБУ, Кодексу етики працівника НБУ, правил внутрішнього розпорядку для працівників НБУ, порушення вимог КЗпП України". Голова центробанку Кирило Шевченко пояснив оголошення доган тим, що Рожкова і Сологуб порушили "політику єдиного голосу" в публічних виступах. У Раді НБУ підкреслили, що догани зроблені в чисто "виховних цілях".

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що МВФ відреагував на резонансний скандал навколо НБУ. Постійний представник МВФ в Україні Йоста Люнгман звернув увагу офіційного Києва на те, що забезпечення відповідальності правління НБУ проводитися згідно принципами управління Національним банком. Він також не забув нагадати про те, що ці критерії управління розробляли в консультаціях з фахівцями МВФ протягом попередніх програм, які Фонд підтримував.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?